Costuri infiintare PFA: ghid pas cu pas

Sursă foto Freepik

Taxe și impozite, acte, costuri infiintare PFA și restul neclarităților pe care le ai cu privire la deschiderea unei firme reprezintă laolaltă informații pe care  le vom explica în acest ghid. Te vei familiariza cu tot ceea ce presupune înființarea unui PFA. Dacă dorești să alegi PFA-ul ca formă legală pentru afacerea ta, articolul acesta este pentru tine. 

Citind acest articol, vei înțelege mai bine toate aspectele care țin de înființarea unui PFA, ce costuri infiintare PFA va trebui să plătești și, desigur, care sunt taxele și impozitele pentru PFA. Acest ghid este pregătit pentru a-ți ușura procesul pentru deschiderea firmei. 

Ce trebuie să știi despre PFA? 

Pentru deschidere unei firme există mai multe forme legale pe care le poți alege. Printre cele mai cunoscute sunt PFA-ul și SRL-ul. Iar una dintre cele mai des întâlnite întrebări sunt ce să alegi dintre cele două. Dacă ai făcut decizia pentru PFA, adică Persoană Fizică Autorizată, să știi că înființarea acesteia este simplă și rapidă. 

Persoana fizică autorizată este specialistul care dorește să profeseze pe cont propriu într-un domeniu. Spre exemplu, dacă ai o meserie care ține strict de activitatea ta, deci o poți desfășura singur, un PFA va fi perfect pentru tine. Astfel, vei putea oferi facturi și chitanțe clienților în calitate de entitate juridică. 

Poți deschide un PFA dacă ai vârsta de minim 18 ani și nu ai săvârșit infracțiuni economice. Un aspect important de reținut despre PFA este condiția de a fi specializat în domeniul de activitate. Acest lucru presupune că trebuie să ai studii superioare licențiate sau atestate în domeniul în care vei profesa. Dar, există și posibilitatea de a deschide un PFA pe baza experienței profesionale în domeniul de activitate.

Încă un lucru important de reținut despre PFA: poate fi de două tipuri. Există PFA în sistem real și PFA pe normă de venit. Diferența dintre cele două este modalitatea prin care este determinat venitul net anual. Vom discuta despre obligațiile fiscale pentru cele două puțin mai târziu. 

Care sunt avantajele unui PFA? Dar dezavantajele? 

Multe persoane aleg PFA-ul când doresc să profeseze pe cont propriu, deoarece are foarte multe avantaje. Nu doar că este cea mai rapidă formă legală de înființat, dar are și costuri infiintare PFA reduse. Câteva dintre avantajele unui PFA sunt: 

 • posibilitatea desfășurării unui număr mare de activități
 • înființarea presupune un număr mic de documente pentru dosar
 • posibilitatea de a avea angajați
 • accesul la banii din firmă oricând 
 • simplitatea contabilității, pe care o poți face singur
 • numărul mic de declarații lunare care trebuie depuse
 • închiderea unui PFA este un proces simplu și rapid 

Deși avantajele sună foarte bine, trebuie luate în considerare și dezavantajele pe care le are un PFA. În primul rând, poate cel mai mare dezavantaj este cel legat de taxe. Comparativ cu un SRL, taxele unui PFA sunt mult mai mari. Restul dezavantajelor sunt următoarele: 

 • în caz de insolvență, proprietarii firmei răspund cu averea proprie
 • contribuțiile pentru asigurările sociale și de sănătate trebuie achitate chiar dacă PFA-ul nu realizează venituri în cursul unui an
 • codurile CAEN pot fi alese doar în baza calificării proprietarului firmei
 • posibilitatea de dezvoltare este limitată 

PFA-ul este, în esență, potrivit pentru micile afaceri. Dacă vezi un viitor prosper al afacerii tale, pe care dorești să o extinzi, iar în timp să angajezi un număr mare de persoane, atunci probabil SRL-ul ar fi o variantă potrivită. Însă, PFA-ul poate fi ușor de închis în comparație cu un SRL. De aceea, poți începe afacerea ta ca PFA, iar ulterior dacă consideri că este necesar poți dizolva PFA-ul pentru a deschide un SRL. 

Recomandarea noastră este să calculezi toate posibilitățile înainte de a înființa un PFA sau orice altă formă legală. Este important să te documentezi suficient de mult încât să stăpânești toate datele problemei. Pentru o afacere de succes este esențial să iei decizii inteligente și calculate. 

Sursa Freepik

Care sunt pașii pentru înființarea unui PFA? 

După ce ai analizat atent cele menționate mai sus, este timpul să pui bazele afacerii tale. Procesul de înființare a unui PFA este simplu și rapid, iar acesta nu implică costuri infiintare PFA foarte mari. 

 1. Stabilirea și rezervarea denumirii PFA-ului

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este alegerea denumirii pentru PFA. Acest lucru este mult mai ușor decât în cazul unui SRL, deoarece nu trebuie să ai o denumire creativă. Denumirea PFA-ului va fi compusă din numele tău de familie plus prenumele scris în întregime. Dar există și varianta din numele tău de familie și inițiala prenumelui, urmate de sintagma ”persoană fizică autorizată” sau PFA. 

Pentru rezervarea denumirii va trebuie să completezi o cerere cu toate datele de identificare. După ce va fi aprobată această cerere vei primi un act pe care va trebui să îl adaugi dosarului pentru Registrul Comerțului. În cererea respectivă nu uita să bifezi ”autorizare constituire și înmatriculare”. Dovada pe care o vei primi va fi valabilă 3 luni de zile, după care o poți prelungi dacă nu vei reuși să înființezi PFA-ul în primele 3 luni. 

 1. Alegerea sediului social pentru PFA

Orice firmă din România, conform legii, necesită un sediu social. Indiferent dacă desfășori sau nu activitate la sediu. Sediul social poate fi orice proprietate pe care o deții sau primești acordul proprietarului pentru a stabili sediul social acolo. În cazul situației din urmă, vei avea nevoie de un contract de închiriere sau comodat pentru acel spațiu. Dacă ești tu proprietarul spațiului, vei avea nevoie de o copie după actul de proprietate și un contract de comodat între tine și PFA.

 1. Alegerea codului CAEN 

Codul CAEN îți definește activitatea firmei. Un PFA nu poate avea mai mult de 5 coduri CAEN. Acest pas este esențial și trebuie oferită o atenție sporită. Condiția de a avea studii pentru activitatea desfășurată se aplică în cazul fiecărui cod CAEN. Trebuie să te asiguri că îndeplinești condițiile necesare pentru fiecare cod CAEN solicitat. Pentru acest lucru vei depune documente care atestă pregătirea ta în domeniu. 

 1. Pregătirea și depunerea dosarului la Registrul Comerțului 

Ultimul pas din procesul de înființare al unui PFA este întocmirea dosarului pentru înregistrarea firmei la Registrul Comerțului. De menționat faptul că locația sediului social va coincide cu cea unde vei depune actele. Dosarul pe care îl vei depune trebuie să aibă următoarele acte: 

 • dovada verificării și disponibilității denumirii firmei
 • cererea de înregistrare în original
 • actul tău de identitate în original și copie 
 • dovada care atestă dreptul de folosință al sediului social 
 • declarația conform căreia nu depui activitate la sediul social
 • declarația conform căreia îndeplinești condițiile legale pentru desfășurarea activității ca PFA
 • specimenul tău de semnătură 

Există costuri infiintare PFA?

Da, există costuri infiintare PFA care sunt mici, după cum spuneam. Comparativ cu un SRL unde ai nevoie și de capital social, în cazul unui PFA există costuri infiintare PFA strict pentru taxele la Registrul Comerțului. Acestea sunt mai puțin de 200 de lei. 

Ce taxe și impozite plătești pentru PFA?

În cazul unui PFA, dezavantajul este că implică taxe și impozite mai mari. Taxele și impozitele pentru un PFA sunt: 

 • 10% impozitul pe venit
 • 25% CAS
 • 10% CASS

Cum am menționat mai sus, există două tipuri de PFA, iar impozitul pe care îl vei plăti diferă în funcție de alegerea pe care o faci. Dacă vei alege un PFA în sistem real, atunci impozitul se va calcula în funcție de venitul net obținut în cursul anului fiscal, din care se scad cheltuielile raportate și contribuția socială (CAS) datorată. 

În cazul unui PFA pe normă de venit, impozitul se calculează la valoarea normei de venit. Această normă de venit este diferită în funcție de județul în care te afli. Valoarea impozitului se va obține prin aplicarea procentului de impozit pe venit de 10% la valoarea normei de venit sau a normelor de venit cumulat dacă sunt mai multe activități. 

Dacă vei obține venituri mai mici de 27.600 lei pe an atunci nu vei fi nevoit să plătești contribuția la sistemul public de sănătate. În cazul în care vei dori să o achiți, aceasta va fi echivalentul a 10% din șase salarii minime pe economie, adică 1380 de lei. 

Acum că ai aflat întreg procesul de înființare PFA, iar neclaritățile au dispărut, îți urăm mult succes în afacerea ta! Dacă ai nevoie de mai multe informații, specialiștii Fabrica-de-Firme.ro sunt pregătiți să îți ofere ajutorul de care ai nevoie.