Adolescenta din spatele măștilor Operei Comice pentru Copii

Am cunoscut-o pe scenă, sub chipul unei școlărițe sfioase, care se izolează de ceilalți copii dintr-o școală americană de elită în spectacolul „School of Rock” de la Opera Comică pentru Copii (OCC). Este Maria Răducanu,  o voce cu un viitor mare, o viitoare stea a scenei de musical, care a primit de curând o nouă ofertă, o nouă mască de la Opera Comică pentru Copii: rolul principal Alex, îndrăgitul leu din spectacolul „Madagascar”.

Am întâlnit-o din nou la o repetiție și am aflat câte ceva despre dragostea ei pentru muzică. „De la un an și jumătate, după ce am început să vorbesc, am început și să cânt. Bunica mea, fiind cântăreață, m-a ajutat mult. Mă învăța melodii foarte ușoare, de muzică populară. Toată familia mea m-a susținut: m-au dus la concursuri, la cursuri, chiar dacă uneori mă ocup mai mult de muzică decât de școală.” Iar școala la care învață Maria e o școală de… muzică. Ea studiază nai și pian la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, este în clasa a VIII-a și știe să cânte și la chitară bas, dar „din clasa a IX-a vreau să trec la canto clasic și să mai fac parte din proiecte de musical, la Opera Comică pentru Copii. În același timp, dacă ar fi să aleg, aș alege muzica pop, dar mă pasionează și canto clasic.”

Deși destul de obișnuită cu scena, după numeroasele participări la spectacole, concursuri și apariții tv, prezența Mariei Răducanu ca protagonistă în spectacolul „School of Rock” a reprezentat o experiență aparte. Rolul interpretat, Tomika, este dificil din cauza faptului că solicită multă inteligență interpretativă, de care Maria, la numai 14 ani, a dat dovadă redând personajul cu multă finețe și sensibilitate. Acum are parte de o altă provocare, va interpreta simpaticul leu Alex din spectacolul „Madagascar”, transpunere pentru scena de musical a celebrului lung-metraj animat Dreamworks (2005). Spectacolul, montat pentru prima oară în România, în iunie 2019, este o premieră în lumea teatrului de la noi din țară, fiind un spectacol profesionist de musical cu o distribuție alcătuită în totalitate din copii. El este creația regizorului Emil Pantelimon (creator responsabil și pentru „School of Rock”), a coregrafiei și maestrei de balet Jaqueline Bratu, realizat sub conducerea muzicală a dirijorului Cezar Verlan. Costumele au fost gândite de Elena Gheorghe, iar decorurile de Vladimir Turturica. La toate cele aproape 20 de reprezentații de până acum, spectatorii de la „Madagascar”, copii, părinți, bunici au fost întâmpinați cu foarte multă comedie, deoarece, pe lângă glumele din film s-au adăugat și numeroase poante din partea realizatorilor, care fac de fiecare dată deliciul publicului de orice vârstă.

Două ipostaze diferite, Tomika și Leul Alex, din două lumi diferite, două măști aparte pe care trebuie să le poarte mica noastră cântăreață, Maria Răducanu, care s-a pregătit intens pentru a reda aceste personaje. „Îmi place să cânt, să ascult muzică, să mă uit la musicaluri: am vizionat „School of Rock” și „Madagascar” de 1000 de ori. Tomika este o fată foarte timidă, dar care după ce se dezgheață devine solista trupei lui Dewey. Sunt foarte multe scene emoționante în „School of Rock”, dar preferata mea este cea din camera lui Dewey, când copiii încearcă să-l convingă să nu renunțe. Aici chiar am o bucată solo, în care îl fac să ne fie alături, iar la ultimul spectacol am plâns foarte mult la momentul acela. La Madagascar o să fac Leul Alex, regele animalelor (un adevărat star la Zoo, n.r.). Este o mare diferență între Tomika și Alex, care e „un îngâmfat”, de aceea „Madagascar” este o experiență nouă pentru mine. La „Madagascar” îmi place foarte mult începutul,  adică piesa „Show time”, în care Alex arată cine este: un adevărat rege al scenei.”

În anul 2015, cântăreața Alina Sorescu spunea despre Maria: „Maria Răducanu este printre primii elevi ai atelierului meu de muzică pentru copii. Nici nu împlinise 4 ani și reușea să mă uimească la fiecare curs cu determinarea și vocea ei puternică… Săptămâna aceasta a concurat la „Next Star” și i-a fascinat pe toți! Sunt mândră de ce a reușit și sunt sigură că veți mai auzi de ea!”

Despre debutul său pe scenă, remarcat de Alina Sorescu, Maria Răducanu își amintește: „Prima mea experiență cu scena a fost la aproape 4 ani, când am cântat într-un spectacol cu Alina Sorescu. Am cântat melodia Mamma son tanto felice și Grădina animalelor. N-am avut deloc emoții. Eram așa de mică… nu vedeam nimic în sală, iar rudele mele au fost în public și au aplaudat încontinuu și m-am bucurat foarte tare.” De la acea vârstă până în prezent, Maria Răducanu a participat la concursuri naționale și internaționale. A fost la Vocea României junior, la Next Star, a făcut parte din „Cor cu dor”, ansamblu muzical condus de Theodora Jaworski, cor care face parte din programul Cantus Mundi aflat sub tutela Corului Național Madrigal – Marin Constantin și a colaborat ca artist liric în Corul de Copii al Operei Naționale București. A câștigat premii la manifestări precum „Music Fest 2017” de la Brașov, Trofeul Andantino 2017, București, Festivalul „Ursulețul de Aur” de la Baia Mare (2018).

Astăzi, Maria Răducanu repetă la Opera Comică pentru Copii rolul Alex din musicalul „Madagascar”, mâine poate va fi Dorothy sau Bastienne, poimâine Maria din „Sunetul muzicii” și cine știe, peste câțiva ani, pe Broadway, Maria din „West Side Story” sau Christine din „Fantoma de la operă”. Deocamdată o putem asculta la Opera Comică pentru Copii.