Povestea necunoscută a metroului bucureștean, spusă de inginerul ales de Ceaușescu să-l construiască: „La Gara de Nord avem o altă stație dedesubt umplută cu pământ”

Octavian Udriște este singurul feroviar în viață dintre cei cinci ingineri selectați de Nicolae Ceaușescu să pună pe picioare visul său de a avea un metrou românesc sută la sută, „fără ruși și americani ca la Praga”.

Dragostea pentru trenuri a căpătat-o în copilărie atunci când a descoperit Mocănița, în Vijnița, în localitatea bunicii. Atunci a știut că marea sa pasiune sunt trenurile și și-a dedicat viața transportului feroviar românesc decenii întregi.

  • Distrugerea cu premeditare a transportului feroviar: „Miniștrii Transporturilor, în marea lor majoritate, aveau interese în transportul rutier”.
  • Cum s-a făcut metroul din București: „ La Gara de Nord, avem dedesubt o gară umplută cu pământ, unde scârțâie vagoanele, nici ungătoare nu a vrut Ceaușescu să pună”.
  • Vizitele soților Ceaușescu la metrou: „Nu trebuia să spunem nimic despre Leonida, totul trebuia pornit de la Ceaușescu”.

Octavian Udriște a fost unul dintre cei trei factori decisivi în punerea în funcţiune, în 1979, a metroului bucureștean și apoi a devenit director tehnic şi director general al Metrorex (1985-1996).

Într-un interviu pentru GÂNDUL.RO, legendarul inginer care recent a împlinit vârsta de 86 de ani, a povestit etapele prin care a trecut metroul până să devină realitate. Totodată, acesta vorbește și despre starea deplorabilă în care a ajuns transportul feroviar din România în ultimii 30 de ani.

Interviul integral aici.