5 fotbaliști mari din istoria orașului București

Orașul București a oferit de-a lungul istoriei nume importante pentru fotbalul românesc precum Mircea Lucescu, Anghel Iordănescu și Dan Petrescu.

Iată, așadar, care sunt cei mai mari fotbaliști din istoria României născuți în București:

1. Mircea Lucescu – A început fotbalul la Școală Sportivă 2 din București, iar între 1963 și 1977 a fost jucătorul lui Dinamo. Între 1977 și 1982 a jucat la Corvinul, iar cariera și-a încheiat-o la Dinamo, în sezonul 1989-1990. Ca jucător a prins și 70 de meciuri pentru naționala României. A devenit unul dintre cei mai buni antrenori din istoria României, cu rezultate atât pe plan intern cât și internațional. Cele mai importante cluburi pe care le-a antrenat sunt Inter Milano, Galatasaray, Besiktas, Sahtior, Zenit și Dinamo Kiev. De altfel, recent a câștigat titlul cu Dinamo Kiev, al 34-lea din cariera sa.

2. Anghel Iordănescu – A fost crescut la Steaua, echipă pentru care a și întâlnit marea glorie, între 1968 și 1982. În afara României a evoluat pentru Ofi Creta, iar în naționala României a disputat 64 de meciuri. A fost antrenorul secund al Stelei în momentul câștigării Cupei Campionilor Europeni după finala cu FC Barcelona de la Sevilla. A devenit apoi antrenor principal și s-a remarcat pentru rezultatele de pe banca „Generației de Aur”. A ajuns în sferturile de finală la Cupa Mondială 1994 și în optimi la turneul final din 1998. Este ultimul antrenor care a dus astfel România la Cupa Mondială. În prezent, echipa noastră are șanse mici să ajungă la ediția din 2022, potrivit cotelor din secțiunea NetBet pariuri sportive. România are cota 15.00 să câștige grupa de calificare și este depășită de Germania (cota 1.12) și Macedonia de Nord (cota 12.00).

3. Dan Petrescu – A crescut în cartierul Ghencea și primii pași în fotbal i-a făcut la Steaua. El a disputat și o finală a Cupei Campionilor Europeni cu această echipă. În afara României a evoluat pentru Foggia, Genoa, Sheffield, Chelsea, Bradford și Southampton. De altfel, el este una dintre legendele clubului Chelsea Londra. Pentru naționala României a prins 95 de meciuri, fiind unul dintre membrii Generației de Aur. După retragere a devenit antrenor și a câștigat titlul în România cu Unirea Urziceni și CFR Cluj. În prezent este liber de contract după ce s-a despărțit de CFR Cluj, dar este considerat cel mai bun antrenor din actualitate în Liga 1.

4. Marcel Răducanu – E considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști ofensivi din istoria României. Și el a început fotbalul la Steaua, iar în 1980 a fost declarat jucătorul anului în România. În 1981, cu ocazia unui meci al echipei naționale la Dortmund, s-a refugiat la Dortmund. El a jucat pentru Borussia Dortmund și FC Zurich. Este stabilit în continuare în Germania și are o școală de fotbal la Dortmund, unde încearcă să crească tineri talentați. Marcel Răducanu a impresionat prin tehnica sa, iar în naționala României a disputat 21 de meciuri.

5. Costică Ștefănescu – Este unul dintre cei mai longevivi fotbaliști din istoria primei ligi a României, cu 490 de meciuri disputate. Fostul fundaș central și-a început junioratul la Steaua, echipă pentru care a evoluat între 1969 și 1973. Cele mai bune momente din carieră le-a trăit însă la Universitatea Craiova, pentru care a jucat între 1973 și 1986, făcând parte din echipa de aur a oltenilor. S-a retras din activitate la FCM Brașov. Pentru naționala României a prins 66 de meciuri. După retragerea din activitate a devenit antrenor. El a murit în luna august a anului 2013.