Jean Constantin a început ca hamal

Jean Constantin a avut mult de muncă până a ajuns unul dintre cei mai mari actori de comedie din țara noastră.

A fost hamal și muncitor într-o fabrică din Constanța și abia la sfârșitul anului 1957, la 30 de ani, a fost primit în nou-înființata secție de estradă în Teatrul de Stat ”Fantasio” din Constanța.Debutase de ceva timp la Casa de Cultură, dar de la ”Fantasio” a fost remarcat de marii regizori ai vremii.

Jean Constantin a rămas numele ”de scenă”, deși Jean este numele de familie și nu prenumele. Marele actor a povestit de mai multe ori că provine dintr-o familie multietnică, cu șapte copii.

Tenul său măsliniu a fost pus pe seama altei etni

În acte se numea Constantin Cornel Jean.”Mama mea era grecoaică venită cu părinţii de la Salonic prin aproximativ 1880 şi se numea Caliopi Stavreg Zaharia”, a povestit Jean Constantin. ”Tatăl meu era român, Dumitru Jean, şi era conductor arhitect”, spunea actorul. În plus, data din acte era greșită. Scria că s-a născut la 21 august 1928, dar corect era 1927.

Însă tenul său măsliniu a fost pus pe seama altei etni. S-a vehiculat mult timp ideea că ar fi ţigan de origine, iar actorul nu a infirmat niciodată aceste zvonuri, ci a făcut haz de ele.

”Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de ţigan şi am convins etnia şi nu numai, că sunt de al lor”, spunea Jean Constantin. De altfel, reprezentanţii ţiganilor din Constanţa au declarat că Jean Constantin nu era membru al acestei etnii şi că acesta era cunoscut în oraş ca grec, dar nimeni nu i-a crezut.

Jean Constantin a debutat în film la 37 de aniJean Constantin a jucat în peste 80 de filme. A debutat în 1965, în filmul ”Procesul alb”, iar în anul următor avea să devină foarte popular după ce a interpretat rolul Parpanghel în ”Haiducii”, cu Florin Piersic și Marga Barbu în rolurile principale.

Filmul a fost un mare succes în epocă și se difuzează și astăzi, spre bucuria telespectatorilor nostalgici. După seria ”Haiducilor lui Șaptecai”, urmează rolul Patraulea din seria ”Brigada Diverse”, rol memorabil și foarte îndrăgit de români, a fost Ismail, în Toate pânzele sus”. Au urmat alte zeci de roluri, în teatru și în film.

Sursa – Teatrul Romanesc