Istoria Parcului Cișmigiu, cel mai vechi din București

istoria parcului Cismigiu

Parcul Cișmigiu este cel mai vechi din București și are o istorie aparte. Chiar dacă nu este cel mai mare parc al Capitalei, rămâne totuși unul dintre cele mai vizitate obiective, de oameni de toate vârstele.

Istoria Parcului Cișmigiu a început în anul 1780. Atunci, domnitorul Țării Romanești, Alexandru Ipsilanti, i-a transmis lui Dumitru Siulgiu, cel care avea titlul de „Mare Cișmigiu” să construiască două cișmele în București.

Una dintre ele a fost construită pe locul în care se află parcul și în zilele noastre. Totuși, acea baltă a devenit ulterior un focar de infecție, iar când ploua puternic apa ajungea până în zona în care astăzi se află Cercul Militar.

Ulterior, în anul 1830, Generalul Kiseleff a cerut înființarea unei grădini publice în același loc. Totul a evoluat în 1847, când Gheorghe Bibescu a venit cu un peisagist de la Viena. Lucrările au fost însă abandonate după abdicarea domnitorului. Apoi, după venirea lui Barbu Știrbei, în anul 1852 au fost reluate lucrările de amenajare. Astfel, în 1854 a fost inaugurată Gradina Cișmigiu.

Devenise un loc foarte atractiv al acelor vremuri, numai că în 1856 lacul a secat. De vină au fost pantofarii, care își aruncau resturile de material în apă.

Problema a fost însă remediată, iar în anul 1883, care a avut o iarnă năprasnică, lacul a înghețat complet. Astfel, aici au avut loc în premieră și concursuri pe gheață.

Parcul Cișmigiu, locul în care se joacă table și șah

Parcul Cișmigiu este asemănat adesea și cu locul în care oameni de toate vârstele vin să joace table și șah.

Încă de la începutul secolului al XX-lea aici au fost văzuți oameni care joacă table, iar acest lucru se mai întâmplă și în zilele noastre, chiar dacă între timp lucrurile au evluat și oamenii se pot distra și pe Internet, în secțiunea jocuri online NetBet. Aici, oamenii pot să joace table online pe bani reali, cu mize ce pleacă de la 5 RON pentru o partidă.

Dincolo de table, Parcul Cișmigiu este recunoscut și pentru partidele de șah ce au loc aici. De altfel, o zonă din parc este denumită Colțul șahiștilor, aici fiind locul în care foarte mulți oameni de vârsta a treia ajung să joace șah sau rummy.

De asemenea, oamenii care vin în Parcul Cișmigiu adoră să facă o plimbare pe lac. În plus, în Rotonda Scriitorilor pot fi admirate busturile unor mari scriitori români precum Ion Luca Caragiale, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, George Coșbuc și Titu Maiorescu.

Și podurile din Parcul Cișmigiu au un farmec aparte, în timp ce treptele de piatră de la Rondul Roman sunt și ele vizitate adesea.

Locul numit La Cetate, unde se găsesc ruinele unei mănăstiri construite în anul 1756, reprezintă un alt punct de interes al Parcului Cișmigiu. Despre acest loc se spune că avea un tunel direct până la Palatul Crețulescu.

În trecut, în Parcul Cișmigiu a fost amplasată și o gradină zoologică, în care se aflau vulpi, urși, castori și lebede.

Totodată, la intrarea în Parcul Cișmigiu dinspre Bulevardul Elisabeta a fost amplasat în urmă cu mai bine de 130 de ani și cel mai vechi chioșc de ziare din România.

Așadar, Parcul Cișmigiu este un loc încărcat de istorie, care are un farmec aparte. Mai trebuie amintit că cel mai mare parc din București este Regele Mihai I al României (Herăstrău), întins pe o suprafață de 110 hectare, dintre care 74 sunt ocupate de Lacul Herăstrău. Acesta a fost inaugurat în anul 1936. Al doilea cel mai mare parc din România este Romanescu din Craiova.