5 reguli despre cum sa eviti un credit neavantajos

credit neavantajos.

In zilele noastre sa iei un credit de nevoi personale este relativ usor. Atat de usor, incat uneori iti lipseste atentia fata de diferite conditii de creditare. Doar ca ulterior poti regreta amar pentru neglijenta proprie, poti sa te trezesti cu un credit mai scump decat ai crezut si mai putin avantajos. 

Cea mai buna solutie ca sa nu fii luat prin surprindere de conditiile de creditare este citirea atenta a contractului de credit inainte de semnarea acestuia.

Rata dobanzii este un parametru foarte important care defineste costurile tale suplimentare fata de suma imprumutata. Doar ca trebuie sa diferi daca in publicitatea creditului este mentionata rata a dobanzii anuala, lunara sau saptamanala. Uneori se creaza iluzia ca creditul este foarte ieftin.

Credite de nevoi personale sunt oferite atat de banci cat si de alte companii financiare nebancare, asa numite IFN. De regula orice institutia financiara promite ca creditul poate fi accesat usor si rapid si ca este avantajos. Dar,  daca nu vei citi toate conditiile contractului de credit.

Calculatorul de credit este asistentul tau

In cazul in care iti este greu sa faci calcule de sine statator, calculatorul de rate iti poate fi de ajutor. Acesta este prezent pe Home Page multor institutii de creditare. Cu ajutorul lui poti defini suma maxima pe care o poti imprumuta daca doresti ca rata lunara sa nu depeseasca de exemplu 200 de lei. Sau vice versa, poti sa intelegi cat vei plati lunar daca vrei sa iei credite nebancare de 2000 lei. De asemenea poti vedea cum se modifica suma in functie de termen.

Restante la plata inseamna crearea problemelor pentru tine insusi.

Uneori persoanele care s-au infruntat cu problemele financiare, decid sa nu mai platesc. Dar nu este o solutie buna, pentru ca legea permite creditorului sa plaseze informatii despre persoana cu restante intr-un registru special, numit biroul de credit. Indiferent daca ai avut restante pentru un imprumut mare precum creditul ipotecar sau daca ai intarziat cu achitarea ratei pentru un credit pentru smartphone. O singura plata neachitata iti strica istoricul tau creditar si poate sa-ti diminueze semnificativ posibilitatea sa aplici pentru orice gen de credit in viitor.

Inainte sa iei decizia sa aplici pentru un credit:

  1. Gandeste, daca intr-adevar ai nevoie de acesti bani si daca nu ai fost influentat de vreo publicitate sau oferta aparent avantajoasa. Daca esti indecis cum vei cheltui banii, inseamna ca nu ai motivul sigur pentru a te imprumuta. 
  2. Compara mai multe oferte de la diferite banci sau IFN pe mai multi parametri, precum rata dobanzii, valoarea comisioanelor sau conditit de rambursarea anticipata a creditului.
  3. Obligatoriu citeste contractul de credit. Faptul ca nu l-ai citit nu te lasa fara responsabilitate. Daca iti pare ceva neclar sau disproportionat, pune intrebarea consultantului inaite de semnarea contractului.
  4. Incerca sa analizezi daca ai alte solutii decat imprumut.
  5. Calculeaza inca o data daca achitarea unei rate de credit, aparute printre platile tale obligatorii de zi cu zi, se va incadra in veniturile tale. Altfel spus daca vei fi in stare sa platesti la timp creditul tau de nevoi personale.

Este foarte important sa fii calculat si rational si atunci deciziile tale importante precum luarea unui credit de nevoi personale iti va ajuta sa progresezi in directia scopurilor atinse si sarcinilor rezolvate.