CFR- Istorie și cotidian – 88 de ani de la evenimente din cadrul Grevei de la Atelierele CFR Grivița

CFR- Istorie și cotidian

 16 februarie 1933 – 16 februarie 2021 – 88 de ani de la evenimente din cadrul Grevei de la Atelierele CFR Grivița.

În 1929 întreaga omenire trecea printr-o mare criză economică ce va afecta inclusiv România. Guvernarea de la acel moment a impus măsuri de austeritate foarte mari care a stârnit nemulțumiri populației, inclusiv a lucrătorilor feroviari.

Patru ani mai târziu, mai exact la 20 ianuarie 1933 muncitorii ceferiști din Atelierele Grivița sunt anunțați că plata salariilor li se va face numai lucrătorilor care ar fi făcut dovada achitării impozitelor pe ultimii trei ani. Acest aspect a stat la baza declanșării marii revolte.

Greva de la Atelierele CFR Grivița a fost înăbușită de către forțele de ordine ale armatei și jandarmeriei care au tras. Pe 16 februarie 1933 acestea au început sa tragă, ucigând șapte oameni printre care și pe Vasile Roaită, ucenic în ultimul an la căldărărie.

Acesta nu avea nici o legătură cu greva, el fiind rănit din întâmplare.

Cel care a coordonat politic reprimarea revoltelor muncitorești de la Atelierele Grivița era Armand Călinescu, viitor prim-ministru, asasinat de legionari câțiva ani mai târziu.GLORIE ETERNĂ ȘI ODIHNĂ VEȘNICĂ EROILOR CFR-iști!

Sursa foto 1: Inscripție de pe zidul GRIRO ( Uzinei Grivița Roșie) de pe Calea Griviței, din păcate vandalizată în vara anului trecut, CFR- Istorie și cotidian, 2016