Arhitect Patricia Savu: ”Bucureștiul ideal pentru mine ar fi mai responsabil și mai atent, n-ar privi în exterior, ci mai mult în interior”

Patricia Savu, de profesie arhitect, explorează acel București mai puțin cunoscut care stârnește o gamă variată de trăiri. Fotografiile sale exprimă un oraș dihisit, plămădit cu gingășie și pictat cu o o serie de culori ce ne dezvăluie lumea dinăuntru a Bucureștiul, în timp ce ne înfățisează lumea dinafară.

Într-un foto- interviu acordat pentru Bucureștii Vechii si Noi, Patricia recuperează frumusețea unui oraș eclectic, boem și poetic în toată abrambureala lui.  

”Arhitectura, pe care am ales-o ca fiind și carieră, fotografia și poezia sunt cele mai frumoase și armonioase „locuri” ale inimii în care mă regăsesc, mă bucur, mă emoționez, mă liniștesc. În arhitectură, fotografie și poezie sunt EU, cu adevărat EU!”, explică Patricia Savu.

Suprinzi Bucureștiul în imagini sub aparatul de fotografiat. Povesteste-mi puțin ce vrei să descoperi și ce vrei să dezvălui?

Caut sa descopăr frumosul. Bucureștiul este minunat, este un oraș care ne vorbește în atât de multe feluri, un oraș divers cu oameni diferiți și culturi care se îmbină și fac din el un loc diferit fata de toate celelalte. 

București reprezintă o poveste pentru fiecare dintre noi, iar aceasta trebuie spusă mai departe pentru a-i perpetua în colțurile cunoscute si necunoscute ale lumii aura sa unică. 

Din periplu tău urban care sunt laturile, sau latura, care ar fi bine să o promovăm, de care să fim mândri ca locuitori ai Bucureștiului?

Nu as putea sa selectez ceva anume. Consider ca acest oraș reprezinta un Tot de care trebuie sa fim mândri. Noi trăim în București, iar acest oraș cu toată agitația, cu oamenii, clădirile și trecutul lui trăiește prin noi. Suntem și vom rămâne cei care scriu istoria unui oraș care mâine poate fi mai bun decât este astăzi. Trebuie doar să ne dorim! 

Știu că ai terminat arhitectura. Cum se îmbină fotografiatul cu arta arhitecturală?

Surprinderea orașului în fotografii reprezinta de fapt o modalitate de a privi arhitectura integrata în oraș, de a observa antiteza construit-neconstruit, de a vedea cum oamenii utilizează spatiile publice. Fotografia este modalitatea de a observa arhitectura în diverse ipostaze, în timp ce arhitectura reprezinta cadrul cel mai frumos pentru o fotografie reușită. 

De unde a izvorât pasiunea pentru arta, pentru poezie, pentru fotografie?

Din copilărie mi-a fost insuflată această pasiune pentru artă. Bunica mea scria poezii și este și acum o persoană visătoare și romantică. Am crescut cu versurile lui Eminescu, care de altfel este și poetul sufletului meu.

De multe ori am mers la muzee de artă, iar plimbările prin țară unde am văzut arhitectură diversă m-au determinat ca la maturitate să-mi dezvolt mult mai mult aceste laturi în care eu acum as putea spune că mă refugiez.

Arhitectura, pe care am ales-o ca fiind și carieră, fotografia și poezia sunt cele mai frumoase și armonioase „locuri” ale inimii în care mă regăsesc, mă bucur, mă emoționez, mă liniștesc. În arhitectură, fotografie și poezie sunt EU, cu adevărat EU! 

Ce amintire te leagă cel mai mult de București?

Aș putea să spun că toate! M-am născut în București, locuiesc aici din copilărie și sunt extrem de multe amintiri care mă leagă de acest oraș. 

Cum arată Bucureștiul ideal pentru tine?

Bucureștiul ideal pentru mine ar fi mai responsabil și mai atent, n-ar privi în exterior, ci mai mult în interior, n-ar mai tinde către promisiuni, ci ar tinde către sine, către ceva mai bun pentru cei ce-l locuiesc.

Un oraș ideal este acela care nu urmărește tipare, care utilizeaza resursele pe care le are pentru a atinge teluri proprii, utile pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce unii sau alții spun că este.

Idealul este București și București este idealul pentru cei ce-i cunosc, îi observă și îi promovează părțile lui bune si pentru cei ce contribuie cu o fărâmă de „ceva” la dezvoltarea acestui oraș. 

Patricia Savu este de profesie arhitect si de patru ani a început să alterneze cariera frumoasă pe care a ales-o cu pasiunea pentru fotografie și pentru scris. S-a născut în București, a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” și acum își exercită profesia de arhitect în cadrul unui birou de proiectare.