Draga Olteanu Matei – legendă a teatrului românesc, figură emblematică a cinematografiei își dă mâna în cer cu generația de aur a României

Draga Olteanu Matei – legendă a teatrului românesc, figură emblematică a cinematografiei – s-a stins în această noapte la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, la 87 de ani.

„Nu trebuie să plângem, cine ajunge la capăt, scapă… deşi ne dorim să mai fie ceva. E prea frumoasă viaţa pe pământ, dacă ştii să ţi-o faci, ca să mai fie ceva de trăit după. (…) Am scris în unul din caietele mele, (…) m-am rugat lui Dumnezeu, dacă e să ne reîncarnăm, pentru nimic în lume să n-o facă. Sunt în stare să fac orice să nu mă mai nasc din cauză că iubesc viaţa foarte mult. Mă bucur de fiecare lucru, că suntem aici, că stăm de vorbă, că aţi trecut să mă vedeţi” – spunea Draga Olteanu Matei într-un interviu la TVR.

Draga Olteanu este membră a Generației de Aur a teatrului românesc

Draga Olteanu este membră a Generației de Aur a teatrului românesc, cu o carieră de peste 55 de ani, scriind și scenarii de film, printre care „Patima” – 1974 „Dumbrava minunată” – 1980, ori „Cucoana Chirița”, din 1986. 🎓

Născută la 24 octombrie 1933, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” în 1956. Din 1957 și până în 1990, a încântat spectatorii pe scena Teatrului Național din București, și spectatorii prin zecile de roluri în filme televizate.

Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri ori diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care: Premiul ACIN 1975 („Ilustrate cu flori de câmp”, „Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru „Cea mai iubită actriţă” (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), și „Premiul pentru întreaga activitate” oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).

În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” de către Preşedinţia României, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.

Începând cu data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. Prezentă la eveniment, îndrăgita actriţă a declarat: „După Dumnezeu, vă mulţumesc tuturor, cei care aţi venit aici şi cei care nu sunt aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost actriţă, m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine”. 👑 În 2014, i-a fost înmânat de către principesa Margareta, Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia.

Academia de Cultură – sursa