CFR- Istorie și cotidian- 33 de ani de la inaugurarea PODULUI NOU de la CERNAVODĂ

CFR- Istorie și cotidian

 21 noiembrie 1987-21 noiembrie 2020 – 33 de ani de la inaugurarea PODULUI NOU de la CERNAVODĂ, dragi prieteni feroviari stimați cititori. Debutul construcției a fost în 1980, întreagul proiect fiind finalizat după 7 ani-în 1987.

Spre deosebire de vechiul pod, acesta a fost proiectat cu linie dublă CFR dar și cu 4 benzi rutiere.

Podul de la Cernavodă are în total 21 de deschideri și este compus dintr-un pod principal și viaducte rutiere de acces la acesta.

Noul pod se află la mică distanță în amonte de vechiul pod feroviar Carol I.Centrala de Construcții CFR București s-au ocupat de întregul proiect finalizat în doar 7 ani de la debutul construcției.

Podul are la bază tabliere metalice prelucrate în nu mai puțin de 4 coloși industriali ai României: Combinatul Metalurgic Bocșa, Șantierul Naval Galați, Întreprinderea de Poduri Pitești și IMUT Moreni care realizase de asemenea și podul rutier peste canalul Dunăre – Marea Neagra (Agigea) sau rezervoare de mare capacitate pentru rafinării din Orientul Mijlociu.

Probele de rezistență ale podului s-au făcut pe parcursul a 7 zile, construcțiile fiind traversate de 38 de locomotive Diesel și de 38 de basculante, fiecare având o încărcătură de peste 50 de tone!La bază, pe lângă muncitorii care au clădit acest pod s-a aflat o echipă de ingineri specialiști din cadrul Secției Poduri condusă de inginerul Gheorghe Buzuloiu.

Pe grupul nostru, Grup CFR- Istorie și cotidian puteți vedea în orele următoare o insignă rară din colecția unuia din fondatorii proiectului CFR-Istorie și cotidian, insignă dedicată Centralei de Construcții CFR București care s-a ocupat de noul pod de la Cernavodă.

Cinste tuturor celor care au depus eforturi și muncă asiduă în construcția unor astfel de elemente care după decenii întregi încă aduc beneficiii transportului, economiei și nu numai.

Sursa foto: Complex Poduri de la Cernavodă, preluată de pe blog.autovit.ro