131 de ani de la inaugurarea căii ferate Dornești-Rădăuți și a stației CFR Rădăuți

131 de ani de la inaugurarea căii ferate Dornești-Rădăuți și a stației CFR Rădăuți 17 noiembrie 1889-17 noiembrie 2020 131.

În anul 1888 instituția locală de cale ferată “Căile ferate locale ale Bucovinei” ( Bukowinaer Lokalbahnen) a început construcția porțiunii feroviare dintre satul Dornești și orașul Rădăuți.

Scopul acestei instituții locale de cale ferată din Bucovina ca și altele cu același statuut era conectarea unor noi localități la rețeaua feroviară deja existentă.

După finalizarea Primului Război Mondial Bucovina a revenit la patria mamă, România astfel încât și calea ferată Dornești-Rădăuți a intrat sub administrația Căilor Ferate Române-CFR.Tot la 17 noiembrie 1889 s-a deschis oficial gara CFR Rădăuți.

În anul 2001 aceasta a beneficiat de modernizare. I-a fost schimbat acoperișul, s-au modernizat sălile de așteptare și s-a renovat fațada cât și interiorul. Gara Rădăuți este inclusă în lista monumentelor istorice din județul Suceava, , având codul SV-II-m-B-05607.

Calea ferată Dornești-Rădăuți este un segment feroviar aflat într-o zona geografică unde aceasta și împrejurimile oferă o multitudine de obiective turistice de o importanță majoră în istoria românilor și a evoluției poporului român.

Sursa foto: Laur Cheivan, preluată de pe Calea ferată Dornești – Putna