Pentru Miloud, Bucureștiul anilor 90 e la ani lumină față de cel prezent

Miloud Oukili, francezul  care în anul 1996 a înființat trupa de circ PARADA și fundația cu același nume, s-a reîntors în România. Cu o forță uimitoare reușește să strângă zeci de oameni în jurul lui, iar România „e pământul de care se simte legat”.  La PARADA toată lumea îl cunoaște și îl așteaptă. A devenit sufletul oamenilor străzii, fără să aștepte nimic la schimb.

Povestea lui Miloud începe în România anului 1992, o Românie proaspăt ieșită de sub ghearele Comunismului. Știa despre Revoluție după ce aflase de Jean-Louis Calderon, jurnalist la canalul TV La Cinq, care se afla la București în decembrie 1989 pentru a relata evenimentele de pe stradă. Calderon a murit făcându-și meseria, în noaptea de 22 spre 23 decembrie.

Primele zile și le-a petrecut la Piața Romană. Aici a cunoscut primii copii ai străzi. Sunt cei care fugeau din orfelinatele anilor 90 și din familile abuzive. Sunt copiii care se urcau în tren și se pierdeau pe străzile Bucureștiului. Cei care dormeau în Gara de Nord în paturi improvizate din cartoane și cârpe, iar iarna, se îngrămădeau în canalele ticsite de șobolani și se încălzeau la conductele imense de apă caldă.

Pentru Miloud, Bucureștiul anilor 90 e la ani lumină față de cel prezent. În schimb, e mulțumit că nu mai sunt atâția copii pe stradă și se simte pe jumătate român.

E totul diferit. M-am pierdut pe stăzi. E plin de panouri publicitare. Cred că avea mai multă candoare atunci. Mi-a plăcut că am văzut că nu mai sunt atâția copii ai străzii. Însă e un fenomen vizibil pe care nu trebuie să-l ascundem. Drogurile pe stradă există și acum. Trebuie să vedem ce e prioritar. Prioritatea mea este să reușesc să folosesc tot ce am învățat și să investesc în asta, resurse financiare, dar și spirituale, spune Miloud.

Iubește România și orașele sale. S-a reîntors  pentru câteva săptămâni pe străzile Bucureștiului. Cu nasul roșu și bile colorate care zboară prin aer se pregătește să coloreze cerul gri al Bucureștiului.

Continuarea pe Gandul.