Mateiu Caragiale este fiul din flori al marelui dramaturg Ion Luca Caragiale, conceput in scurta perioada cand Caragiale a fost nevoit sa lucreze intr-o fabrica

Mateiu Caragiale este fiul din flori al marelui dramaturg Ion Luca Caragiale, conceput in scurta perioada cand Caragiale a fost nevoit sa lucreze intr-o fabrica din Bucuresti pentru a se putea intretine. Acest statut de bastard de sorginte preproletara i-a adus tanarului Mateiu un complex de inferioritate pe care l-a purtat toata viata in ciuda eforturilor tatalui sau de a compensa constant greselile tineretii.

Desi Mateiu a suferit vreme indelungata el este singurul mostenitor al talentului marelui Caragiale. Capodopera sa „Craii de Curte Veche” dovedeste din plin acest lucru precum si poeziile sale care se aseamana cu cele ale parintelui. Astazi cand se implinesc 135 de ani de la nasterea sa sa ne amitim ca singurii dusmani pe care ii avem suntem chiar noi insine chiar si atunci cand aschia talentului nu sare departe de trunchi.

E un mare minus astazi sa spunem Mateiu – fiul marelui dramaturg Caragiale cand am fi putut spune Caragiale – tatal marelui scriitor Mateiu, daca tanarul vlastar ar fi fost capabil sa-si depaseasca limitele unei copilarii si adolescente solitare si austere cauzate, in parte, de chiar tatal sau.

FOTO: Adevarul