O lume a măștilor la Opera Comică pentru Copii

Vineri, 14 februarie, Opera Comică pentru Copii a pregătit o surpriză îndrăgostiților de… muzică clasică și balet. Copiii, alături de familie și prieteni au fost invitați la „Noaptea Carnavalului”, eveniment inspirat de celebrul Carnaval de la Veneția care se petrece în această perioadă a anului.  Participanții la sărbătoarea de la Opera Comică pentru Copii au avut de parcurs un itinerariu special în incinta teatrului, ocazie cu care au vizitat partea nevăzută a unei scene și au cunoscut personaje misterioase din lumea aflată de cealaltă parte a cortinei. În spatele măștilor care i-au întâmpinat pe călători cu magia sunetelor și a mișcării s-au aflat artiști care i-au înveselit pe spectatori cu fragmente muzicale din lucrări ale unor compozitori precum Wolfgang Amadeus Mozart sau Johann Strauss-fiul, cu mișcări grațioase de balet clasic sau cu prezențe enigmatice precum bucătarul Pappacoda din opereta „O noapte la Veneția” sau păpușile Arlechino și Colombina din aceeași producție. Spun enigmatice pentru că spectatorii au fost provocați de către ghizii acestei călătorii să descopere personajele pe care le întâlneau pe holurile și în sălile de repetiții și să ghicească rolul lor în povestea spectacolului din care fac parte.

Evenimentul „Noaptea Carnavalului”, care se repetă și în data de 15 februarie, răspunde cerinței tot mai mari din partea publicului de a cunoaște procesul de creație specific unui teatru muzical. Opera Comică pentru Copii propune prin aceste tururi ghidate un mod distractiv și interactiv pentru copii și adulți de a afla secretele artelor spectacolului și nu în ultimul rând de a-i cunoaște pe artiștii care dau viață personajelor de poveste din spectacolele sale.

„Noaptea Carnavalului” nu este singurul eveniment de acest tip din repertoriul de manifestări culturale organizate de către Opera Comică pentru Copii. Urmând același țel, de a-i introduce pe copii în lumea măștilor, adică a personajelor de teatru, de poveste, pentru a le stimula imaginația și creativitatea, teatrul organizează pe lângă cunoscutul eveniment „Noaptea Muzeelor” și o sărbătorire similară de Halloween numită „Noaptea Vrăjitoarelor”.

Poate unul dintre cele mai importante aspecte ale acestor evenimente nu este numai faptul că spectatorii pătrund în culisele unui teatru, ci și multitudinea de ateliere de creație pentru copii care se desfășoară cu prilejul acestora. La „Noaptea Carnavalului” copiii pot să creeze, cu ajutorul unor îndrumători, măști, tricouri personalizate și alte elemente de costum pe care mai apoi le pot lua cu ei ca amintire. În felul acesta își exersează îndemânarea și spiritul creativ. În plus, într-un spațiu special amenajat pot participa la jocuri care le stimulează inteligența și pe care mai apoi le pot achiziționa de la magazinul de jucării și suveniruri al teatrului. Se îmbină astfel elementul cultural-artistic cu cel social-educativ, doi piloni importanți în dezvoltarea celor mici. „Noaptea Carnavalului” este o lume a măștilor, dar și o lume a jocurilor, o experiență complexă pentru copii, poate chiar și pentru părinți.

Articol scris de Iulia Toea Mureșan