Valentina Stan:”Arta, în oricare dintre formele sale, poate influența mersul societății”

Pictura reprezintă o cale de a explora universul copilăriei, de a găsi acel centru lăuntric ce înrîurește personalitatea noastră, sub toate formele sale de măreție. ”Pentru mine arta este un mijloc de explorare a propriei personalități, un martor omniprezent al experiențelor personale și al cursului societății, de aceea aș spune că stilul meu este caracterizat de observarea și cultivarea atentă a detaliului cotidian, atât pe plan tehnic cât și conceptual”, descrie profesorul de arte plastice, Valentina Stan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Ce înseamnă aceste cursuri pentru tine? Dedicarea pe care o afisezi față de copii vine dintr-o dorință pedagogică sau dintr-o dorință de a împărtăși ceea ce iubești cel mai mult, respectiv pictura?

 

Cursul de arte vizuale din cadrul Fundației Dan Voiculescu reprezintă un prilej optim pentru descoperirea și fructificarea talentului fiecărui participant, dar și un mediu inspirațional, unde fiecare își aduce propriile sentimente, trăiri, cunoștințe pentru a crea artă. Dintotdeauna mi-a făcut o deosebită plăcere să interacționez cu copii, deoarece regăsesc în ei calități și aptitudini care merită valorificate. Eu simt că activitatea mea se hrănește din ambele dorințe: atât din cea de a contribui la formarea unui viitor om de cultură, care implicit reprezintă un fragment al unui viitor mai bun, cât și din pasiunea mea și nu în ultimul rând fascinația mea pentru artă și modul prin care aceasta reușește să sensibilizeze omul și să îi influențeze comportamentul și gândirea.

  • Au nevoie copiii de artă, de pictură? Se dezvoltă mai armonios prin această formă de artă?

 

Consider că arta, în toate formele sale, influențează mersul societății în genere, având un efect foarte mare asupra modului în care ne raportăm la epoca noastră și la indivizii din jurul nostru. Astfel putem deduce că arta poate fi un instrument didactic util pentru copii, oferindu-le un mediu prin care își pot explora personalitatea și talentul.

  • Cum sunt, din punct de vedere estetic, lucrările celor mici, care trec prin mâinile tale? Ți-ar plăcea să organizezi o expoziție de lucrări ale copiilor care participă la cursul tău?

 

Ceea ce mă încântă cel mai tare la copiii din cadrul cursului pe care îl coordonez este curajul de exprimare artistică de care aceștia dau dovadă, în reprezentarea ideilor lor. Atât ca tehnică, dar și ca abordare, lucrările lor sunt creative, plăcut echilibrate și cathartice. Lucrările lor sunt des expuse în expoziții cu diverse tematici, deoarece consider că sunt valoroase pentru orice privitor, prin sinceritatea caldă și calitățile estetice de care dau dovadă.

  • Care este propriul tău stil artistic și cum îi ajuți pe tineri să-și caute propriul stil de pictură?

Pentru mine arta este un mijloc de explorare a propriei personalități, un martor omniprezent al experiențelor personale și al cursului societății în genere, de aceea aș spune că stilul meu este caracterizat de observarea și cultivarea atentă a detaliului cotidian, atât pe plan tehnic cât și conceptual.

În viziunea mea dezvoltarea unui stil artistic propriu este strâns legată de asumarea propriei personalități și de căutarea propriilor tendințe plastice prin exercițiu repetat.