Să-l re-cunoaștem pe Ciprian Porumbescu

Opera Comică pentru Copii (OCC) ne-a invitat vineri 2, sâmbătă 3 și duminică 4 februarie să redescoperim muzica lui Ciprian Porumbescu într-un mod inedit și interesant. Spectacolul „Joc și rock”, realizat de regizorul Cristian Mihăilescu la OCC este o adaptare după cea mai importantă creație a compozitorului, opereta „Crai nou”. Ne aflăm într-un liceu, la o petrecere, unde elevii și profesorii ascultă hituri din zilele noastre interpretate de un band și dansează. Deodată, pentru că tot au de gând să pregătească pentru sărbătorirea centenarului Marii Uniri opereta „Crai nou”, hotărăsc să o reprezinte chiar în seara respectivă. Ca prin farmec, scena se transformă într-un peisaj idilic de la țară (scenografia: Sabina și Bianca Veșteman), adolescenții și profesorii fac distribuția, iar orchestra și band-ul vor asigura acompaniamentul muzical, o îmbinare între creația lui Ciprian Porumbescu și ritmuri și sound-uri contemporane (aranjamentul muzical: Dragoș Stama). Astfel, prin ochii acestor tineri, reevaluăm muzica lui Porumbescu și acțiunea piesei lui Vasile Alecsandri, autorul libretului, povestea rămânând aceeași.

Din start, producția „Joc și rock” propune o cale de mijloc între muzica romantică și nuanțele din genurile pop și rock, reușind să dovedească faptul prea puțin recunoscut că așa-zisa „muzică veche” poate deveni oricând proaspătă, actuală și mai ales accesibilă noilor generații. Mai mult, cu ajutorul coregrafului Traian Șetrenu, spectacolul demonstrează că dansul popular se poate îmbina oricând cu mișcări moderne, de exemplu de street dance (adaptate pentru această producție de Ionuț Picincu) și că nu trebuie să reprezinte ceva vetust. Copiii, tinerii care vin la acest spectacol fac cunoștință cu o lucrare muzicală românească, prelucrată pentru ei și se apropie pe această cale de valorile marii arte, ale marii culturi.

Artiștii din „Joc și rock” – cântăreți, dansatori, actori, instrumentiști – sunt implicați profund în desfășurarea spectacolului, în sensul că oferă pe scenă tot ce au mai bun, trăiesc în ritmul lui, umplând astfel personajele de farmec și de viață.

 

Cele trei reprezentații „Joc și rock” reprezintă un demers unic pe scena românească de azi, acela de a face cunoscută o operetă națională, romantică, publicului prin mijloace noi, o întâlnire „altfel” cu o lucrare muzicală pur românească, la 100 de ani de România.

Iulia Toea-Mureșan

Foto: Irina Epifan