De ce mâncăm pizza?

De ce mâncăm pizza? Întrebarea pare simplă la prima vedere, însă mirarea creşte în proporţie cu realitatea. Lumea în general alege să mănânce o pizza din motive strict obiective, respectiv „să bage la maţ” (cum e vorba), uitând că trăim într-un secol al plăcerilor vinovate, printre care gustul este la loc de cinste. Bolta palatină are şi ea orgasmul ei! Multă lume ignoră fie cu intenţie, fie fără, acest fapt şi ajunge la consumism şi nu la o formă semnificativă de hedonism.   

De ce mâncăm pizza? Pentru a băga la ghiozdan sau pentru un anume cult al plăcerii?

Trăim vremuri uşor paradoxale. Deşi ne place să mâncăm „ceva bun” (cum ne este obiceiul popular să afirmăm despre un anumit produs culinar) uităm total de calitatea produsului respectiv. Necesitatea acaparează cultul gustului!

Am stat să mă gândesc serios. De ce aş mânca pizza? Pentru gust? De foame!? De nevoie? Din imitaţie! Văd la alţii şi vreau şi eu! Întîmplarea face că am dat peste o pizzerie nouă şi cochetă care mi-a oferit o parte din răspuns. Vorbesc acum despre Nos Amis, o pizzerie nouă din Rahova care mi-a ieşit în cale zilele trecute. Situată lângă faimosul Golden Blitz, Nos Amis şi-a propus să suprindă bucureştenii cu o ofertă diversă de pizza care se bazează exclusiv pe produse de calitate şi pe charisma şi şarmul pizzarului! Dacă întri cu el în discuţii s-ar putea să uiţi cât mănănci!

Am discutat cu el şi am încercat pe cât posibil să găsesc un răspuns satisfăcător la întrebarea mea. „Mănănci pizza să faci burta mare? Şi unde mai este plăcerea, gustul acela plăcut, fin al pizzei? Pizza nu are logica cu „de toate”!”, povesteşte pizzarul şef  Nos AmisMarius Lucian.  

De la el am aflat importanţa unui cuptor de cărămidă sau importanţa făinei cu care este preparată pizza. Ingredientele la fel! Marea mirare a fost să aflu că făina vine de la moară din Măicăneşti, judeţul Vrancea, şi lemnele din munţii Vrancei! Chiar şi cutiile vin tot de acolo de la o firmă locală. Practic vorbim despre o pizzerie care ridică la rang înalt calitatea produsului în sine. Faptul că folosesc doar un tip de făină(1250) care nu este accesibilă în Bucureşti sau pe piaţa ilfoveană, mi-a dat foarte mult de gândit.

Lemnele vin din munţii Vrancei!

„Cuptorul este foarte important în procesul de coacere a unei pizza. Mulţi folosesc cuptoare care au şi cărămidă, dar la baza sunt dotate cu beton. Bolta cuptorului la fel tot pe beton. Scade calitatea produsului şi gustul diferă. Gustul îşi pierde din intensitate, pe când cuptorul cu cărămidă este o cu totul altă chestiune. Aici se observă diferenţa care contează cu adevărat şi abia prin comparaţie clientul înţelege defapt ce gust poate avea o pizza”, explică Marius Lucian.  

Cu timpul poţi deveni uşor sclavul gustului. E doar o chestiune de timp! Până şi gustul se învaţă, se educă, se stimulează.  

Gustul este inconfundabil. Vă invit să treceţi pragul. Ultima oară am mâncat o pizza cu vinete, mozzarella şi parmezan şi am căzut pradă gustului , şi nu doar gustului.

Charisma pizzarului aminteşte de ospitalitatea moldovenească!

Cu timpul poate Nos Amis devin prietenii noştri! Între timp să-i invităm cum se cuvine în Rahova şi în Bucureşti!