Povestea unui afiș se poate transforma în povestea unei comunități!

Se întâmplă uneori ca realitatea să bată la ușa noastră și în locul unui străin, un cunoscut să treacă pragul! Poate să ne semene, în ciuda chipului diferit sau a personalității pe care o are, în schimb, când se găsesc acele ”locuri comune”, acel cunoscut ne devine prieten într-o poveste a comunității.

Consideră că mirarea  reală, autentică vine din certitudinea că acțiunile tale, proiectele tale nu sunt în zadar. Astfel nu te închini la zei absenți și nici nu te îmbeți cu apă rece. Cea mai mare realizare pentru un muncitor în ale scrisului este să știe că ceea ce produce are un efect. Cât de mic, numai să aibă.

Sentimentul de a conta într-o anumită dinamică a lucrurilor este copleșitor!

Nu-mi pot imagina un lucru mai plăcut decât să realizezi că anumite lucruri, aparent mici, din jurul tău se schimbă cu implicarea ta. Restul sunt discuții, polemici sterile sau elucubrații prețioase. Sentimentul de a conta într-o anumită dinamică a lucrurilor este copleșitor pentru individ chiar dacă el nu te împlinește! La ce mă refer mai exact?

Am avut plăcerea pe 22 decembrie să constat că articolul meu scris cu câteva zile în urmă (care poate fi accesat aici) a trezit o conștiință, a avut o urmare clară, obiectivă. Cineva din Clubul Rotary București s-a sesizat și a dorit să îndrepte eroarea, greșelile strigătoare la cer din afiș. Acest lucru m-a bucurat foarte mult, mai ales că persoana care a văzut afișul cu greșeli și m-a tras de mânecă să mi-l arate, lucrează de mulți ani în Ministerul Culturii. Spre surprinderea mea, această persoană care îmi este foarte dragă și pentru care am un imens respect, nu părea deloc mirată de grozăviile afișului. Poate eroarea este un lucru ce ne caracterizează nu doar în cultură ci și în viața românească din trecut și până astăzi. Important este că avem timp să ne schimbăm și să producem o schimbare reală. Revizuirea afișului se înscrie total în această ultimă idee.

Orice eroare conține o bună intenție!

Conceptul de eroare are la baza existența unei bune intenții. Nutresc speranța că afișul se cricumscrie acestui concept. Scopul este bineînțeles caritabil, respectiv dotarea unei camere multimedia pentru copiii din Centrul de Plasament Pinochio 3 din București.

Mă bucur că această sesizare vine din partea unor tineri ca mine care doresc să se implice în societate, care doresc să-și dezvolte o carieră în jurul serviciului public sau sectorului public. Dincolo de egoismul fiecărei cariere, aceste persoane aspiră la o schimbare. Nu știu dacă vor să mute munții din loc, dar nici nu cred că merită (așa cum se grăbesc unele voci rele prin spațiul public de la noi) sintagma peiorativă de tineri ”frumoși și liberi” (care se rezumă la manipulabili, captivi, înșelați, ignoranți etc.)

Pe scurt, fără să plictisesc, constat că în România se mai face ceva și lucrurile se mișcă. Nu de mult, un alt tânăr ambițios rotarian din Vrancea a venit la mine cu un proiect cultural pentru Focșani. Mai multe detalii aici.

Suntem în pragul sărbătorilor de iarnă, prin urmare nu pot fi decât optimist pentru noul an și pentru România, în general. Închei prin a vă spune că încă visez la România mea fără a mă lăsa cuprins de cinism.