Chinezii au cumpărat 46 % din produsele de lux din întreaga lume în 2015

Chinezii au cumpărat anul trecut 46 % din produsele de lux din întreaga lume, iar 78 % dintre achiziții au fost făcute în afara acestei țări asiatice, relatează EFE, citând o știre publicată marți de ziarul chinez ”Global Times” referitor la un raport al firmei de consultanță ”Fortune Character”.

Cercetarea a fost efectuată pe baza datelor comunicate de 20.000 de mărci de lux și relevă că, în 2015, chinezii au cheltuit 116,800 miliarde de dolari pe produse ale acestor companii, cu 9,25 % mai mult față de anul 2014.

Numai 22% dintre aceste achiziții au fost realizate în China, marea majoritate, însumând 91 de miliarde de dolari, fiind făcute în exterior. Fenomenul se explică, în bună parte, prin diferențele de preț, unele băuturi alcoolice sau ceasuri găsindu-se în afara granițelor Chinei la prețuri chiar și cu 80 % mai mici.

Este posibil ca o influență să fi avut și campania anticorupție lansată de președintele chinez, Xi Jinping, prin care s-a cerut înalților funcționari să nu se mai afișeze cu haine sau accesorii de lux, consumând băuturi sau alimente foarte scumpe.

Experții de la ”Fortune Character” au constat că tendința chinezilor de a cumpăra produse de lux a crescut în 2015 cu 12,35 % în străinătate și numai cu 3,2 % în interiorul țării prin comparație cu 2014.

Aceste informații sunt total diferite de cele de la alte firme de consultanță, reamintește EFE. Astfel, ”Bain&Company” a difuzat recent un raport care susține că piața produselor de lux din China a scăzut cu 2 % în 2015 față de anul precedent, continuând o tendință descendentă începută în 2013. Motivele acestor schimbări ar fi încetinirea economiei Chinei, campania anticorupție și preferința tot mai marcată pentru achizițiile de acest gen făcute în străinătate.

sursa-http://www.agerpres.ro/