Republica Niger: Capitala Niamey

Republica Niger, cu o suprafață de 1.267.000 km pătrați și o populație estimată la 18,3 milioane de locuitori (2014), potrivit http://worldpopulationreview.com/, sărbătorește la 18 decembrie Ziua națională, respectiv aniversarea proclamării independenței (1958).

Captură Foto: (c) Ladji Cissé / YouTube

Niger este cea mai mare țară din Africa de Vest și a 22-a din lume, iar 80% din suprafața sa este acoperită de deșertul Sahara.

Nigerul a făcut parte din Africa de Vest franceză, în decembrie 1958 devenind republică autoguvernabilă în cadrul comunității franceze, iar de la 3 august 1960, republică independentă. Primul guvern a fost condus de Hamani Diori, liderul Partidului Progresist din Niger, care era favorabil menținerii structurilor sociale tradiționale și a unor legături economice strânse cu Franța.

În aprilie 1974, ca urmare a unor revolte sociale, președintele Diori a fost răsturnat de șeful forțelor armate, Seyni Kountche, și un Consiliu militar a preluat puterea. Au fost retrase trupele franceze din țară și redusă influența franceză, întărindu-se legăturile cu țările arabe.

Capitala este Niamey cu 774.235 locuitori (2015), potrivit http://worldpopulationreview.com, urmată de alte orașe, precum: Zinder (191.424 loc.), Maradi (163.487 loc.), Agadez (124.324 loc.).

Captură Foto: (c) colonelkad / YouTube

Niamey este situat pe râul Niger, fiind cel mai mare oraș al țării, dar și centrul său administrativ și economic. Orașul este port, dar și un important punct de comerț, regiunea fiind specializată în creșterea arahidelor.

La sfârșitul secolului al XIX-lea când francezii au colonizat regiunea, Niamey era un mic oraș, bazat pe agricultură. A început să se dezvolte din momentul în care a devenit capitala țării, în 1926.

În capitală se află Școala Națională de Administrație (1963), Universitatea din Niamey (1971), dar și Muzeul Național al Nigerului, un important punct istoric și cultural al întregii regiuni a Africii de Vest, potrivit http://www.visitcapitalcity.com/.

În cadrul muzeului, cel mai popular este pavilionul ”Pablo Toucet” ce deține o uimitoare colecție de articole de vestimentație reprezentative pentru fiecare grup etnic din întreaga țară. Un alt pavilion favorit este ”Boubou Hana”, care găzduiește scheletul de 15 metri al unei rude îndepărtate a crocodilului de astăzi — ”Sarcosuchus imperator”. ”Super Croc” are o ”vârstă” estimată la peste 100 milioane de ani. În pavilioanele de paleontologie și preistorie există numeroase fosile de dinozaur.

 

sursa-http://www.agerpres.ro/