Câți dintre voi mai sunteți la muncă la ora asta?

Câți dintre voi mai sunteți la muncă la ora asta? Majoritatea românilor angajați în sectorul privat depășesc norma de 8 ore de muncă pe zi, în fiecare zi. În plus, o bună parte din timp este petrecută în trafic în drum spre / de la serviciu.

Există în România chiar profesii (medici, avocați, contabili) în care angajații, pentru un salariu un pic mai mare, petrec de la 11 la 14 ore la birou în fiecare zi.

Totuși, pierderea unei treimi din zilele de muncă la serviciu nu pare să fie productivă. Rareori cineva se poate concentra 8 ore sau mai mult pentru a finaliza task după task. Se pierde mult timp pe social media, sau, dacă asemenea activități sunt interzise, în ședințe cu aparență de productivitate.

În plus, angajații simt că pierd ore din timp care ar putea fi dedicat exercițiului fizic, familiei, activităților civice/politice sau învățării unor îndeletniciri noi. Astea sunt activități esențiale vieții moderne și totuși majoritatea oamenilor renunță la ele în favoarea muncii.

Ținerea angajaților peste program le fură din viața lor. Le fură sănătatea și le fură din bunăstarea familiei. Munca are de suferit, programul ritmic prelungit conduce la pierderi de somn, la aglomerări de trafic și la suprasolicitarea transportului public.

Ceva trebuie să se schimbe. Suedia intorduce regimul de muncă de 6 ore.