Maidanezii au fost înlocuiți de activiști în București și asta generează probleme

Din ce în ce mai des văd știri despre ”activiști”. Un tânăr activist a făcut ceva, o tânără activistă a făcut altceva – de obicei chestii interesante.

Prima dată mi-a sărit în ochi noua specie la Chișinău. Activista Domnica Cemortan a împrăștiat niște pungi cu gunoi în fața primăriei orașului în semn de protest față de lipsa coșurilor de gunoi. Nu avea importanță faptul că la 10 metri de protest era un coș de gunoi, activista s-a tăvălit pe jos în fața polițiștilor, a zbierat slogane, a refuzat să se legitimeze și în general a făcut tot ce i-a stat în puteri să ofere cameramanilor prezenți niște cadre bune. Domnica Cemortan este domnișoara care se afla în cabina căpitanului unei nave italiene pline cu turiști care a eșuat pe undeva prin Mediterana. De atunci a devenit activistă.
Nu este clar cu ce se ocupă activiștii în afara momentelor când se tăvălesc prin praful drumurilor în fața polițiștilor. Se poate face o tipologie a comportamentului lor în momentele publice: le place să pozeze în victime, dar după ce comit o agresiune publică. Agresiunea este de obicei prezentată ca un act artistic sau ca o formă de protest, iar intervenția forțelor de ordine este catalogată imediat drept ”amestecul brutal al bestiilor în uniformă”. Din agresori activiștii se transformă instantaneu în victime, zbiară și se zvârcolesc cu talent în fața dispozitivelor de înregistrare.
Nu știm mare lucru despre restul vieții activiștilor, pe unde își au vizuinile, cum și în ce perioadă a anului cuibăresc, care le este dieta etc. Ar trebui urmăriți cu mai multă atenție mai ales înainte de momentele filmate și distribuite cu generozitate pe rețelele sociale.
De exemplu, face valuri un caz zguduitor al unui activist împușcat în cap (de trei ori!) cu un pistol cu bile. Există o filmare cu comportamentul clasic al activistului: zbierete și înjurături, victima în spasme, polițaii hărțuiți. Cu excepția ProTV care măcar a mimat că a cercetat cazul nici o altă entitate media din România nu s-a străduit să afle ce s-a întâmplat înainte de momentul care ne emoționează pe toți. În filmare apare un polițist local evident idiot care flutură aiurea un pistol, însă tot nu este clar de ce s-a ajuns la conflict. Eu pariez că băieții consumau alcool într-un loc public și au refuzat să se legitimeze (nu exclud varianta ca activiștii să se fi încăierat între ei pentru un cuibar sau o femelă, iar intervenția prădătorului în uniformă să fi declanșat solidaritatea în interiorul speciei).
Misterul rămâne. Doar că pe mine cuvântul activist mă scoate din sărite. Țara asta a mai avut parte de activiști (chiar așa se numea meseria lor, activist de partid) – cel mai de succes activist fiind cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Ion Iliescu.

caine