Românul: definit de muncă, familie și religie. Plus Mișcarea Legionară

Nu consider o slăbiciune încercarea românilor de a se defini, de a-și căuta un sens în lume și viață. Cine suntem, de unde venim, încotro ne ducem? Până la urmă sunt întrebări legitime. Recent a apărut un studiu care prezintă coordonatele fundamentale ale românilor cam așa:

Munca (ca modalitate de afirmare socială), familia (contextul siguranţei) şi religiozitatea (care ne dă sens şi semnificaţie în viaţă) sunt cele trei reperele majore care definesc viaţa românilor. (de aici)

Acestea nu sunt chestiunile de suprafață, elementele pe care românii le scot la iveală conștient – nu, acestea sunt coordonatele profunde ale românilor. Unii ar putea spune că este o exagerare definirea muncii drept coordonată fundamentală pentru români. Realitatea confirmată de statistici îi contrazice: românii muncesc foarte mult, însă muncesc prost, cum ar spune bunicul. În limbaj modern le lipsește productivitatea muncii, iar asta se întâmplă din două motive: lipsa de conducători reali și lipsa de tehnologie (dar poate vom face și pasul acesta).

Revenind la ”muncă, familie și credință” nu pot să nu observ că acestea erau unele din principiile Mișcării Legionare din perioada interbelică. Un astfel de studiu despre psihologia românilor este greu de calibrat și mai ales este un gest de curaj asumarea lui. ”Psihologia popoarelor” prezintă destule capcane, nu vreau să speculez mai mult pe marginea legăturii cu Mișcarea Legionară.

M-a amuzat însă reacția (neasumată cu semnătură) a grupării stângiste Criticatac. Nu știu dacă au sesizat legătura cu Mișcarea Legionară sau au avut pur și simplu o reacție viscerală, însă au condamnat studiul drept rasist și fraudulos (aici).

Mă întreb cum ar fi reacționat Criticatac dacă studiul îi scotea pe români de antireligioși și internaționaliști.