Timbrul Cultural nu schimbă educatia!

carti_raluca_gavrila-seminarist

de Ana Maria Pop – seminarist
foto: Raluca Gavrila – seminarist

Cărți, țigări, băuturi alcoolice. Dacă ar trebui să eliminăm „intrusul“, am spune imediat că, între acești termeni, cărțile nu au nicio legătură. Raspuns greșit! Un proiect de lege deja adoptat în Senat impune aplicarea Timbrului Cultural oricărui produs cultural din România. Astfel, cărțile vor fi tratate la fel ca țigările și băuturile alcoolice.

Proiectul prevede o creștere de la 2% din prețul de vânzare al cărților la o valoare de 1 leu, iar beneficiarii sumelor obținute ar fi „uniunile și organizațiile de creatori“, deși nu se știe în ce măsură vor ajunge acești bani la ei.

Acest proiect a avut un impact puternic asupra editurilor și a iubitorilor de lectură care i-au atacat imediat pe cei care au înființat acest proiect. Numărul lor nu este mic, dar nici suficient, așa că, ar trebui să ne alăturăm lor și să încercăm să ameliorăm lovitura puternică primită de cultură și de tot ceea ce ține de ea, fiind incluse și cinematografia, teatrul sau concertele.

Dacă stăm să ne gândim mai bine, fumătorii nu au fost niciodată împiedicați de creșterea prețurilor și nu s-au oprit din a mai cumpăra țigări. Noi de ce ar trebui să ne oprim din a mai cumpăra cărți? Nu există niciun motiv întemeiat, mai ales că, prețurile unor edituri precum Polirom, sunt potrivite pentru toate buzunarele, fiind mai mult decât accesibile. Totuși, dacă nu ne permitem să cumpărăm toate cărțile pe care le vrem, o alternativă bună este reprezentată de biblioteci, la care putem apela oricând avem nevoie. Însă, o carte împrumutată nu se compară cu satisfacția de a avea propria ta carte nou-nouță pe care să o citești doar tu, fără să găsești însemnări pe ea sau colțuri murdare și îndoite.

O problemă majoră este aceea că piața editorială din România a fost afectată de criza economică, ceea ce a redus consumul de carte la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Mai ales după noua măsură aprobată, cultura va fi afectată grav. O amendă pentru cei care nu cumpără cel puțin o carte pe lună de ce nu se inventează? Sau o amendă pentru analfabeți și agramați, cum ar fi de exemplu, la fiecare greșeală de exprimare folosită, să se impună o taxă de 10 lei. Pun pariu că s-ar strânge mai mulți bani decât cei de la Timbrul Cultural aplicat cărților.

Eu una nu mă las intimidată de scumpirea cărților, pentru că tot voi ajunge să cheltui banii respectivi pe lucruri nesemnificative, așa că mai bine plătesc mai mult pentru ceva de care chiar am nevoie și de unde pot să învăț sau cu care să îmi petrec timpul liber într-un mod constructiv. Nu vreau să fac acum o lecție despre cât de importante sunt cărțile pentru noi, sper că știți deja asta. Pot doar să vă atrag atenția asupra lucrurilor care au fost scumpite radical și pe care am tot continuat să le cumpărăm, fără să ne afecteze în vreun fel.

Până la urmă, nimic nu este mai presus de educație și de cultură, chiar dacă mulți nu își dau seama de asta. Așa că, un Timbru Cultural nu ne va opri din a face ce ne place sau din a citi ce vrem.

sursa-http://www.teenpress.ro/