Despre ziariştii ucişi în Franţa: adulţii trebuie să îşi asume consecinţele propriilor fapte

Chestiunea este simplă: cei care au făcut caricaturile aşa zise anti-islam trebuiau să se aştepte la un astfel de deznodământ. Amestecul exploziv era gata pregătit: o Franţă plină de tineri musulmani şomeri, neintegraţi în societate, numai buni de recrutat într-o celulă teroristă. O Franţă susţinătoare a secularismului – dar gazdă a unei minorităţi care are prea puţin de-a face cu secularismul. Minoritate religioasă care are de unde să se inspire şi să se finanţeze, nu ca bascii sau bretonii.

Nu vreau să spun că ziariştii ar trebui să se autocenzureze când vine vorba de Islam. Spun că nu ar trebui ca întreaga lume să fie atât de surprinsă şi consternată. Este un război în plină desfăşurare, destul de greu de definit adversarii – însă este război. Iar într-un război oamenii mor.

După ce se termină doliul pentru ziariştii ucişi poate ar fi o idee bună ca francezii (şi în general europenii occidentali) să renunţe la ipocrizie. Adică să îşi închidă o perioadă mai lungă graniţele şi să încerce cel puţin să-i educe în spiritul iluminismului pe musulmanii cu cetăţenie franceză. (O idee şi mai bună ar fi să lase deoparte discursurile cu graniţele nesigure de la estul Uniunii Europene).

Şi că tot vorbim de ipocrizie: îmi place că neo-bezbojnicii găsesc în atentatul de la Paris un nou imbold să înjure tot ce înseamnă credinţă.

shutterstock_135284339

Foto Shutterstock.