174 de cladiri din Bucuresti sunt un pericol public

Din cele 190 de cladiri din Bucuresti expertizate tehnic şi încadrate la clasa I de risc seismic  “Pericol public”  prin Programul pentru consolidarea imobilelor cu grad mare de risc seismic început în 1998, pana in prezent au fost consolidate numai 16 imobile

Astfel ritmul de consolidare pare să fie de 1,2 clădiri pe an ceea ce ar duce la finalizarea consolidării în aproximativ 154 de ani, potrivit unui recent raport al Curţii de Conturi citat de site-ul arenaconstruct.ro

Conform acestei surse, printre hibele sistemului de consolidare menţionate în raport se numără faptul că procedurile interne implementate la nivelul U.A.T.M.B. (Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Bucureşti) conţin termeni generali.

“Prin acest mod de lucru s-a ajuns ca fiecare etapă necesară de parcurs pentru consolidarea unui imobil să fie foarte lungă, fapt care generează implicit și creșteri ale valorilor apreciate inițial față de cele care sunt înscrise în contracte şi acte adiționale la final.”, se mai arată în raportul Curtii de Conturi.

Anual au ramas neutilizate 30% din fondurile alocate de la bugetul de stat in acest scop se mai afirma in respective analiza.

Ultimul cutremur major din România a avut loc pe 4 martie 1977, atunci când 70% dintre pagubele produse s-au înregistrat în Bucureşti, unde s-au prăbuşit 33 de imobile iar peste 1500 de oameni au murit. Un cutremur de aceeşi magnitudine ar produce în prezent prăbuşirea a de cinci ori mai multe clădiri.

 

sursa-http://bucurestifm.ro/