LUXUL – de la curtea Frantei la extravagantele contemporane

LuxulFundatia Calea Victoriei va invita de miercuri, 7 ianuarie,  de la ora 19:00 la ateleirul LUXUL – de la curtea Frantei la extravagantele contemporane, sustinut de istoricul Monica Neatu.

 „Le superflu, chose très nécessaire.” (din intelepciunea domnului Voltaire)

Luxul – subiectiv, ambiguu, dificil de definit – a fascinat oamenii de la inceputul veacurilor. Istoria sa ne pune in fata a nenumarate nesabuinte si extravagante, caci luxul, dorit si hulit in egala masura, tine de reprezentare sociala, dar si de vis. De la cochetele romane, care cheltuiau sume colosale pe parfumurile venite din Orient, pana la fashionistele de astazi, care privesc cu nesat vitrinele de pe Avenue Montaigne. Luxul, cu tot cortegiul sau de reprezentari si semnificatii, determina gesturi, atitudini si comportamente.

Va invitam la un curs dedicat istoriei si evolutiei luxului in istoria europeana. De la curtea Frantei, transformata de Ludovic al XIV-lea intr-un veritabil showroom al epocii, vom patrunde in lumea artizanilor si furnizorilor regali pentru a ajunge, in final, la simbolurile luxului contemporan. Vom descifra gesturi si atitudini si ne vom delecta cu istoria unor case celebre precum Mellerio, Cartier, Louis Vuitton, Worth, Guerlain, Hermes, Dior, Fabergé si cu creatiile lor minunate.

Temele celor trei ateliere sunt:

  1. O scurta introducere in istoria luxului.Etimologie. Reprezentari si perceptii in antichitatea greco-romana. Luxul de la curtile medievale. Excesele Renasterii – Italia si Franta.  Secolul XVII si conceptul de lux modern. De la utilitate la scandal. Bijuteriile si bonetele Mariei Antoaneta. Voltaire & co.- apologetii luxului. Teatrul, lectura, conversatiile, cafenelele – luxul intelectual.
  2. Secolul XIX – luxul elitelor urbane.Paris – capitala luxului. Aparitia marilor case de moda. Worth si toaletele de la curtile regale. Furnizorii regali si imperiali – Guerlain, Louis Vuitton, Cartier, Boucheron, Baccarat, Fabergé. Deliciile culinare – sampania, trufele, foie gras.  Clientii care stabilesc trendul – de la imparateasa Eugénie la Jackie O.
  3. Secolul XX – democratizarea luxului.Paul Poiret, Coco Chanel, Christian Dior, Gucci etc. De la haute couture la prêt-à-porter. Rafinamentul luxului – Hermes, Bulgari, Van Cleef & Arpels, Ritz. Parfumulcare te ruineaza. Imperiile luxului -LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton S. A).Luxul colectionarilor.

Lector: Monica Neatu

Data: 7 ianuarie 2015; Ora: 19:00

Numar ateliere: 3

Frecventa: saptamanal, miercuri

Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro