Vila Bossa: de la ornamente şi cochetărie interbelică la termopane şi gard de tablă

Prin compararea unor fotografii datate 1927 şi 2009, observăm transformarea suferită de numeroase case vechi din Bucureşti: dacă acum 80 de ani impresionau prin ornamente şi cochetăria specifică perioadei interbelice, astăzi ies în evidenţă (sau nu mai ies în evidenţă deloc) prin degradare, termopane şi garduri de table. Un exemplu în această privinţă: micuţa vilă „Bossa”. 

Casa familiei Bossa, din Strada Filaret nr. 73, apare într-o fotografie datată iunie 1927. Conform fotografului care a descoperit-o, Alex Gâlmeanu, „villa Bossa” nu este chiar o vilă în adevăratul sens al cuvantului, cel puţin nu după criteriile Bucureştiului interbelic, fiind de dimensiuni reduse. El adaugă că, cel mai probabil, odată cu venirea comuniştilor, proprietarul  a fost nevoit să plece, iar casa a fost împărţită „oamenilor muncii”.

Astăzi, nu mai are ornamente, dar are termopane, o tencuială peticită şi gard de tablă.

Villa Bossa” este doar o casa modesta. Drama ei insa este reprezentativa pentru un oras intreg. Aproape fiecare cladire din Bucuresti are o poveste asemanatoare. Suferintele prin care trec vechile noastre case sunt cutremuratoare. Sub ochii nostri indiferenti se intampla crime, mutilari, torturi si exterminari. Casele sunt vii, traiesc si simt. Au nevoie de iubire”, adaugă fotograful, cel care a surprins, de altfel, şi felul în care vila arată în prezent.

sursa: Alex Gâlmeanu- muzeuldefotografie.ro

 sursa-http://www.b365.ro/vila-bossa-de-la-ornamente-si-cochetarie-interbelica-la-termopane-si-gard-de-tabla-foto_208955.html