Bulevarde prin mahala

Probabil cele mai importante transformări ale Bucureștiului au avut loc în secolul 19 și începutul secolului 20, schimbări care au însemnat o tranziție de la orașul rural la cel modern. Unul dintre elementele cele mai importante ale acestei metamorfoze a fost apariția bulevardului, element urban care a modificat radical imaginea Bucureștiului.

Plimbarea începe de la Piaţa Foişorul de foc şi continuă pe una dintre axele dezvoltate la sfârşitul secolului 19, către Piaţa Pache Protopopescu. În “Rondul lui Pache” vom discuta despre importanţa dezvoltării de tip haussmannian atât la nivel european cât şi în mod concret în Bucureşti. Vă voi prezenta cum arăta oraşul Bucureşti înaintea trasării acestor axe şi modul în care s-a gândit viitoarea sa dezvoltare.

Vom pătrunde apoi în zona rezidenţială a oraşului de început de secol 20. În plimbarea pe străzile cu traseu sinuos vom discuta despre modul de viaţă din aceea perioadă, despre comunitate şi modul de socializare. Tipul de locuire şi parcelarea tradițională vor constitui elemente pe care le vom detalia.

Traseul ales include străzi precum Sf. Ştefan, Zefirului, Ştefan Mihăileanu sau Popa Soare, străzi care încă pastrează atmosfera Bucureştilor de început de secol. În final vom discuta despre toate cele vazute într-o ceainărie situată chiar în mijlocul acestei zone. Pentru mai multe informații despre traseul parcurs puteți deschide aplicația de mai jos. În același timp v-am pregătit și o galerie de imagini de pe traseul plimbării.

 

Aceste plimbări nu sunt tururi turistice ci prezentări sau consultaţii oferite direct în stradă. Speranţa mea este ca prin aceste prezentări să reuşesc să arăt atât evoluţia oraşului cât şi să ofer câteva explicaţii pentru imaginea urbană actuală, modul în care se construieşte în Bucureşti şi alte elemente de urbanism. Pe întregul traseu veți putea vedea imagini de epocă, planuri vechi și noi, schițe, astfel încât să aveți o imagine completă a evoluției orașului.

Vă rog să folosiți linkurile din bara laterală pentru informații despre programul tururilor. Veţi găsi informaţii despre modalitatea de înscriere, preţul prezentării, locul şi ora de întâlnire. Pentru mai multe date despre conţinutul fiecărui traseu puteţi accesa paginile din meniu.