Mori liniştit, 112 bâjbâîe după tine!

Ce putea să facă STS şi n-a făcut în cazul accidentului din Apuseni

triangulatie

Comisia Europeană declanşa în 2007 procedura de infringement împotriva României pentru că serviciul 112 nu avea un serviciu de localizare a apelurilor. În 2009 procendura era închisă, pentru că România a raportat îndeplinirea obligaţiei. Aplicaţia software fusese făcută de Teamnet, compania lui Sebastian Ghiţă câştigătoare tradiţională de contracte cu statul, autoare a coşmarului Revisal, acuzată într-un e-mail interceptat către şeful SRI că a pus la punct un “sistem diabolic bazat pe şpăgi” pe care se pregăteşte să-l aplice chiar la nivelul Comisiei Europene.

Ce a livrat Teamnet către STS – operatorul serviciului 112  – se vede acum: nu mare lucru. Hărţile prezentate de România Liberă arată un sistem în care singura informaţie fructificată este identitatea celulei care a preluat apelul şi suprafaţa de teritoriu pe care o acoperă. Atât. Pentru asta nu era nevoie de software de localizare, o simplă hartă ar fi fost suficientă. Însă o mulţime de date nu sunt fructificate deloc.

1. Lipseşte complet distanţa faţă de antenă. Ea poate fi estimată în funcţie de puterea semnalului recepţionat (parametru mai puţin relevant la transmisiile digitale) sau calculată precis în funcţie de durata dus-întors a unui “ping” (ce-i drept, cu posibilitate de eroare în cazul în care semnalul este reflectat de teren). Dacă oricare dintre aceşti doi parametri ar fi fost folosiţi, zona localizată ar fi arătat nu ca un con ci ca un arc de cerc.

2. În cazul apelului Orange, apelul a fost în afara conului, ceea ce înseamnă că telefonul era vizibil şi pentru celula care acoperă celula alăturată. Pe baza acestei informaţii se putea stabili în care parte a sectorului de cerc este mai probabil să se afle telefonul.

3. Cele două hărţi sunt realizate în funcţie de două apeluri, făcute la trei ore distanţă, prin doi operatori diferiţi. Dar de fapt fiecare celulă GSM vede tot timpul toate terminalele de acelaşi standard din raza sa de acoperire, indiferent dacă le preia sau nu apelurile. Deci dacă datele ar fi fost colectate şi coroborate, se putea făcea triangulaţia pe baza datelor de la operatori diferiţi. Două celule sunt suficiente pentru a reduce probabilităţile la doar două puncte din teren. Sau, folosind logica de la punctul doi, chiar la unul.

Traian Băsescu spune că epava putea fi identificată mult mai bine cu datele existente (perfect adevărat) şi că datele aflate în posesia STS nu erau fi suficiente pentru o localizare mai precisă (tehnic adevărat). Chiar şi sugestia că dacă s-ar fi aflat chiar el la comandă şansele victimelor ar fi crescut este din păcate adevărată (nu e atât un merit al lui cât un handicap al instituţiilor conduse de tot felul de cretini).
Însă este falsă concluzia că serviciul 112 n-ar fi putut avea de unul singur date mai precise. Ar fi putut!

sursa-http://riscograma.ro/