Securitate online: Cum să îţi protejezi conturile de pe reţelele sociale

Securitatea online, siguranţa datelor personale de pe reţelele sociale este foarte importantă fiind vorba de multe informaţii care pot fi folosite împotriva utilizatorului. Pe lângă softurile de anti-virus sau suitele de internet security, sunt câteva lucruri simple de care ar trebui să ţinem seama atunci când utilizăm aceste site-uri. O listă de sfaturi a fost întocmită de Satnam Narang, Security Response Manager în cadrul Symantec, listă pe care o redăm în continuare.

virus-desen

Fie că discutăm de Luna de Conştientizare a Cyber Securităţii din octombrie sau Ziua Internetului mai Sigur din Februarie, e mereu important să luăm toate măsurile de securitate pe Internet. Pe măsură ce tehnologia devine parte integrantă din vieţile noastre, există acele setări şi caracteristici de securitate care pot fi activate pentru a-ţi asigura controlul asupra propriei identităţi virtuale.

Forţa care domină astăzi Internetul este socială. În prezent, am prieteni care îşi Pin-uiesc ideile de nuntă, îşi Instagramează cafelele, îşi prezintă imagini cu ţinute vestimentare pe SnapChat, se înregistrează în restaurant pe Foursquareupload-ează videoclipuri cu propriile pisici pe Vine.videos, partajează fotografii cu bebeluşi pe Facebook, trimit tweet-uri în anticiparea noii premiere filmului The Walking Dead etc. Pe măsură ce serviciile de socializare devin tot mai populare, ne regăsim în vizorul ameninţărilor tip spam, phishing şi alte înşelătorii.

CUNOAŞTE-ŢI SETĂRILE

Symantec Security Response recomandă utilizatorilor de reţele sociale să devină familiari cu setările de confidenţialitate şi serviciile de securitate oferite de reţele şi aplicaţii.

  1. Public sau privat? Din oficiu, multe servicii online încurajează utilizatorii să îşi partajeze actualizările în mod public. Majoritatea oferă setări globale de confidenţialitate a profilului propriu, public sau privat, altele oferă opţiuni suplimentare, permit individualizarea setărilor de public sau privat postărilor individuale. Asigură-te că treci în revistă acele setări înainte de a posta pe reţelele preferate.
  1. Parole puternice şi refolosirea parolelor. Foloseşte o parolă puternică pentru fiecare serviciu şi asigură-te că nu refoloseşti parolele pe mai multe reţele sociale.
  1. Unde setările permit, foloseşte autentificare dublu-factor. Unele servicii, exempluFacebook sau Twitter, folosesc autentificare dublu-factor drept măsură suplimentară administrării propriului cont. În mod normal, pentru a te înregistra pe un serviciu online, introduci o parolă pe care doar tu o ştii. Securitatea dublu-factor se foloseşte de ceva ceea ce numai tu deţii, în mod normal, un token care generează un număr aleatoriu care îţi poate trimite pe telefon un SMS sau o aplicaţie dedicată de mobil care generează un număr aleatoriu. În acest fel, dacă parola ta este compromisă, acela care îţi fură parola va necesita şi token-ul de autentificare dublu-factor.

CUNOAŞTE-ŢI DUŞMANUL

  1. Lucrurile gratuite nu sunt gratuite. Multe înşelătorii online te vor ademeni prin oferta unuidispozitiv gratuit sau un gift card gratuit dacă efectuezi un chestionar, dacă instalezi o aplicaţie, sau dacă partajezi o postare pe contul personal de reţea socială. Riscul de a oferi informaţii personale este ridicat, atenţie mare.
  1. Îţi doreşti mai mulţi Follower-i şi mai multe Like-uri? De cele mai multe ori, vin cu un preţ. Fie că plăteşti pentru Follower-i şi Like-uri false, fie că îţi oferi informaţiile proprii de înregistrare şi devii parte din reţeaua online de identităţi inventate, schemele de creştere artificială a bazei de fani nu merită atenţia.
  1. Subiectele la modă pe Internet sunt expuse abuzurilor. Fie că vorbim despreevenimente sportive, staruri popdecesele celebrităţilorseriale populare de televiziune, finale de campionate sau ştiri despre noi gadget-uri, cei care se ocupă cu scheme ilegale şi spam vor afla subiectul în top şi vor descoperi o modalitate de a lua parte la conversaţie pentru a păcăli utilizatorii pentru scopuri ilicite. Fii sigur că e inevitabil să întâmpini un asemenea utilizator, gândeşte-te de două ori înainte să dai click pe link-urile lor.
  1. Tu eşti cel din fotografie, sau cel din video? Persoanele care se ocupă de înşelătorii onlinecaută să îţi obţină parola şi vor încerca să te convingă să o predai fără să îţi dai seama. Această practică se numeşte phishing. Dacă urmăreşti un link şi acesta te duce pe o pagină care seamănă cu un serviciu de socializare online, nu îţi introduce parola. Verifică bara de adresă, asigură-te că nu e vorba de o denumire mult prea lungă care doar conţine cuvântul Twitter sau Facebook. Deschide un nou tab de browser şi tastează twitter.com sau facebook.com pentru a vedea dacă mai eşti încă logat. De cele mai multe ori, se întâmplă ca încă să fii.

Poţi să fii convins că odată cu notorietatea aplicaţiilor şi serviciilor de online networking, escrocheriile şi spamming-ul se menţin în apropiere. Dacă îţi dedici puţin timp înţelegerii setărilor de confidenţialitate şi facilităţilor suplimentare de securitate oferite de aceste servicii, vei face primul pas către o navigare securizată online. Adiţional, dacă ştii cine sunt cei care îţi doresc informaţiile personale şi care sunt metodele pe care le folosesc pentru a te înşela să le oferi, vei fi de două ori mai atent înainte de a urmări orice fel de link, înainte de postările pe care le vei face şi în legătură cu formularele în care îţi scrii parolele.

sursa-http://www.businesscover.ro/