Cele mai respectate profesii din România sunt și cele mai prost plătite

Profesorii sunt în România a doua cea mai respectată profesie, după cea de doctor, dar înaintea altora, precum cea de inginer, avocat, economist sau preot, potrivit unui studiu realizat de Asociația Triple Helix, pe baza datelor culese de Daedalus Online. Cu toate acestea, dar deloc de mirare, doar unul din patru părinți și-ar încuraja copiii să devină profesori.

cele mai respectate profesii

„Având în vedere că țara noastră nu a fost inclusă până acum în Studiul Global referitor la Statutul Profesorului, ca româncă mi-am dorit să avem și pentru România date de încredere, care să reflecte percepțiile românilor atât față de meseria de dascăl, cât și față de cei care o practică”, spune Irina Anghel – Enescu, fondatoarea Triple Helix și membră a juriului internațional al Global Teacher Prize (supranumit Nobelul pentru Educație).

Conform studiului Triple Helix, 16,7% dintre români au pus pe primul loc profesorii atunci când li s-a cerut să ordoneze zece profesii prin prisma respectului personal pentru acestea. Pe primul loc este profesia de doctor, aleasă că fiind cea mai respectată profesie de 4 din 10 români. Apoi, în ordine, sunt respectate ocupațiile de profesor, cercetător, preot, programator, avocat, inginer, consultant în management, contabil și economist.

Datele studiului nostru pun în evidență un fenomen interesant: în ciuda respectului mare pe care românii îl au față de meseria de profesor, doar unul din patru (26%) și-ar încuraja copiii să îmbrățișeze această profesie. Cu această cifră, ne situăm sub media țărilor incluse în Studiul Global privind Statutul Profesorului, arată Irina Anghel – Enescu.

Studiul mai arată că în România numărul celor care și-ar încuraja copiii să devină profesori este mai mic decât în țări precum: China (48%), Coreea de Sud (45%), Singapore (35%) sau Statele Unite (32%), dar mai mare decât în țări precum: Franța (23%), Germania (18%) sau Portugalia (12%).

Potrivit studiului Triple Helix, doar 14% dintre români consideră că profesorii sunt respectați de copii, cifră cu care România se situează pe unul dintre ultimele locuri dacă ne raportăm la țările incluse în Studiul Global referitor la Statutul Profesorului.

„Comparându-ne cu țările analizate de Studiul Global referitor la Statutul Profesorului, datele noastre plasează România pe primul loc în ceea ce privește respectul părinților față de profesia de profesor, dar pe unul din ultimele locuri în ceea ce privește percepția adulților cu privire la respectul copiilor pentru profesori. Este o combinație nefirească și îngrijorătoare pentru competitivitatea viitoare a țării,” continuă fondatoarea Triple Helix.

Mai mult, conform studiului Triple Helix, chiar și în cazul adulților respectul pentru profesia de dascăl se erodează la generația tânără. Astfel, publicul de peste 45 de ani pune pe primul loc această profesie în proporție de 25%, spre deosebire de o pondere de numai 10%, în cazul celor care au vârstă între 18 și 35 de ani.

De asemenea, respectul pentru această profesie este dublu în orașele mici și în mediul rural, prin comparație cu orașul București (20% versus 10%).

E oricum interesant faptul că cele mai respectate profesii din România (medic și profesor) sunt printre cele mai prost plătite, mai ales în cazul debutanților, care se aleg cu salariul minim.

Datele pentru studiul Asociației Triple Helix au fost culese, în perioada 25-30 septembrie 2015, folosind panelul Daedalus Online. Studiul s-a efectuat pe un eșantion de 511 persoane, reprezentativ pentru populația României cu vârsta între 18 și 65 de ani.

Studiul Global referitor la Statutul Profesorului (luat ca referință pentru Studiul Triple Helix) este realizat de Fundația Varkey, care, de altfel, este și cea care acordă Global Teacher Prize, premiu anual de un milion de dolari acordat unui profesor de oriunde din lume, ales pentru contribuții excepționale la dezvoltarea profesiei de dascăl.

sursa-http://www.businesscover.ro/