Bucuresti software

La inceputul unui an privit cu ceva mai mult optimism decat am fi facut-o anul trecut (macar prin simbolismul unui numar considerat fatidic), am incercat sa ne aruncam privirea asupra capitalei noastre dintr-un alt punct de vedere.

Un unghi ceva mai neobisnuit pentru cititorii www.bucurestiivechisinoi.ro, poate o surpiza pentru cei non-tehnici, dar semnificativ si palpabil pentru cei ce iubesc sau doar inteleg ce inseamna tehnologia avansata.

De cele mai multe ori, nu reusim sa vedem mai departe de minusurile repetate sau de cele mai inovatoare dintre ideile orasului Bucuresti. Nu reusim sa mai privim locuitorii, a caror eticheta este strans legata de cetatenie, probleme, neajunsuri. O eticheta care le umbreste profesionalismul,  ideile, capacitatea de munca, originalitatea si eforturile sustinute.

Totusi, in Bucuresti se poate si altfel. Tocmai in acele corporatii blamate de multi sau in spatiile restranse ale birourilor aflate la inceput de drum. Acolo par sa se nasca start-up-uri, se modeleaza profesionistii, acolo se numara banii. Si, mai mult decat atat, acolo se formeaza numele mari, cele despre care scriem, cu mandrie, ca au dat mana respectuos cu Bill Gates, ca lucreaza pe unele dintre cele mai importante pozitii la Google, Facebook sau Twitter, ca au reusit sa primeasca finantari uriase, nu mai multe zerouri decat putem sa evaluam averea intregului arbore genealogic. Toate acestea, pentru ideile lor marete, pe care, noi, aici, nu am reusit sa le intelegem.

Unul dintre cele mai importante segmente ale mediului corporatist din Bucuresti este cel alcatuit din companiile cu profil tehnic, IT&C. In ultimul an, mi-am directionat atentia catre segmentul software (printr-un proiect special, www.softlead.ro), o zona destinata logicii, dezvoltarii continue, implicarii active si determinarii, un domeniu cu perspective la nivel local si global. Am avut surprize. Multe si placute, multe dintre ele fac parte dintr-o normalitate pe care multi nu o cunosc. Am gasit oameni deschisi, dedicati, profesionisti in adevaratul sens al cuvantului, o lume a barbatilor, frumos depigmentata pe alocuri de femei puternice, stapane pe sine, asa cum cere un domeniu tehnic.

Nu sunt oamenii rigizi pe care ii indica un astfel de segment, dimpotriva, sunt specialistii care stiu sa transmita zambete prin e-mail-uri, apeluri telefonice, prin mesaje de multumire si de recunoastere a meritelor.

Sunt sute de companii de software doar in Bucuresti, ce dezvolta mii de aplicatii informatice. Fara prea mult curaj si fara a folosi cuvinte marete, dar implicand macar un strop de mandrie caracteristica si sustinuta prin rezultate, ca orasul Bucuresti este pe cale sa devina o marca inregistrata a tehnologiei avansate, a dezvoltatorilor si a aplicatiilor care manageriaza, optimizeaza sau gestioneaza actiuni. Sunt instrumente pe care le folosim, noi, cetatenii bucuresteni, voluntar sau involuntar, fie ca ne aflam in zona de confort a propriei locuinte sau in afara acesteia, fie ca detinem sau nu un bagaj informational tehnic.

E un domeniu destinat maiestriei de a alatura in mod optim si eficient mintea si degetele, iar daca privim in urma, se pare ca lucrurile nu s-au schimbat. Doar rezultatele. Acum 50 de ani, forta de munca a bucurestenilor se masura in fabrici, uzine, pe santiere, dar mainile si gandirea erau coordonatele principale. Si acum, algoritmul este acelasi, singurele schimbari sunt produse de modul de utilizare a resurselor si de directia tehnologiei, de asteptarile consumatorilor, de investitii, tendinte sau de pasiuni.

Acestea din urma, insa, cele mai importante. Pentru oras, pentru cetateni, pentru tehnologie si pentru rezultate. Din Bucuresti se recruteaza cel mai mare numar de angajati pentru sediile externe ale multinationalelor.

Capitala atrage cel mai mare numar al investitiilor in acest domeniu, urmatoarele orase interesante din acest punct de vedere fiind Timisoara, Brasov si Cluj Napoca. Este doar una dintre multele dovezi ale faptului ca se poate, ca bucuresteanul nu mai trebuie sa poarte acel sens peiorativ atribuit prin necunoastere de provincialii inca ramasi acasa. Acum, bucuresteanul este cel care construieste caramizi pentru economia nationala, care da din rasputeri din coate sa inoveze, sa scoata la lumina tehnologia acolo unde altii ne-au ingropat in delasare, ignoranta, superficialitate si dezgust.

Un articol scris cu dragoste pentru bucurestenii programatori.