1914. Regina Elisabeta a României, prințul Carol al II-lea și Wilhelm, prințul moștenitor al Germaniei.

de VICTOR POTRA

Una dintre preocupările mele este găsirea și sistematizarea diferitelor fotografii vechi, care dau seamă de istoria României. Există încă pe internet asemenea fotografii care sunt „cvasi-invizibile” deoarece, lipsindu-le adnotările, nu apar în căutări. Și chiar când le găsim, din noroc sau întâmplare, ele au puține informații atașate.
Credința mea este că prin datare, prin identificarea personajelor și a locului, aceste fotografii pot fi redate fondului istoric și cultural românesc, îmbogățindu-l semnificativ.

Cu această postare debutez un demers în care puteți da cu toții o mână de ajutor pentru a completa „puzzle-ul” acestor fotografii: Recuperarea Istoriei.
Sub toate imaginile de acest gen voi posta atât informațiile pe care le știu cât și presupunerile rezultate din corelația cu alte informații, precum și informațiile care ar trebui completate. Ce puteți face voi? În primul rând, să completați golurile în cazul în care cunoașteți informațiile lipsă sau să mă trimiteți la o sursă care ar putea conține acele informații (resurse online, cărți, enciclopedii, colecții din biblioteci). În al doilea rând, să distribuiți fotografia în cât mai multe medii, cu informațiile deja existente, și cu mesajul acesta: Știi ceva despre aceasta fotografie? Ajută-ne să recuperăm istoria!
Posibilitatea ca fotografia să ajungă sub ochii cuiva care să aibă cunoașterea necesară crește astfel exponențial. Cu ajutorul vostru, al tuturor celor care citiți acest blog, avem o șansă!

1914. Regina Elisabeta a României, prințul Carol al II-lea și Wilhelm, prințul moștenitor al Germaniei.

1914. Regina Elisabeta a României, prințul Carol al II-lea și Wilhelm, prințul moștenitor al Germaniei.

Personajele.
În stânga este în mod cert Regina Elisabeta a României (Elisabeta de Wied), soția lui Carol I al României, cunoscută și sub numele său literar, Carmen Sylva. În dreapta este Prințul Carol, viitorul Carol al II-lea.
În centru este Wilhelm, ultimul Prinț moștenitor al Germaniei (Friedrich Wilhelm Victor Augustus Ernest).
În stânga spate, în costum popular românesc, conform indicațiilor de pe fotografie, ar trebui să fie Principesa Elisabeta a României, fiica Reginei Maria și sora lui Carol al II-lea, viitoarea Regină a Greciei.
În dreapta spate, cu pălărie și manșon, se află conform indicațiilor fotografiei prințesa moștenitoare (crown princess). Logica ne îndeamnă să credem că este Prințesa moștenitoare a Germaniei și Prusiei, Ducesa Cecilie de Mecklenburg-Schwerin, soția Prințului Wilhelm, deși, comparând această fotografie cu alte fotografii ale Ducesei nu am găsit o asemănare convingătoare.

Data.
Cu siguranță fotografia datează de dinainte de moartea Regelui Carol I. Atitudinea și ținuta Reginei Elisabeta nu sunt compatibile cu doliul. De asemenea, cred că fotografia datează de dinaintea declanșării Primului Război Mondial. Este puțin probabil ca această reuniune să fi avut loc după criza internațională pricinuită de asasinarea Arhiducelui austro-ungar Franz Ferdinand, la Sarajevo. Comparația cu alte fotografii ale lui Carol tânăr și considerentele anterioare ne fac să propunem datarea între cel mai devreme 1911 și prima jumătate a lui 1914.

Locul.
Înclin să cred că fotografia este realizată în timpul unei vizite în Germania a Reginei Elisabeta a României, însoțită de principesa Elisabeta. Începând cu 1912 Carol al II-lea a studiat la Academia Militară de la Potsdam, deci era deja în Germania. În schimb nu am nici un indiciu asupra orașului și a reședinței unde a fost realizată fotografia.

Povestea.
Nu știu nimic despre împrejurările în care a fost făcută această fotografie. Cu ce ocazie, care este contextul istoric. Orice informații aici sunt binevenite.

Considerente speciale.
Dincolo de faptul că această fotografie este practic inedită în spațiul virtual românesc, deși ea există pe web dacă reușești să o găsești în arhivele electronice on-line, această imagine este importantă și pentru că prezintă una dintre foarte rarele apariții ale Principesei Elisabeta în fotografii oficiale de dinainte de 1914. Se știe faptul că era foarte retrasă și în relații nu tocmai călduroase cu familia sa. Excepția o constituia mătușa sa, regina poetă, Carmen Sylva, alături de care apare aici.

Fotografia este preluată din Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii, colecția George Grantham Bain.