Nu mai pot cu … PROMOVABILITATEA

 

 

promovare

de Moise Guran

Încă un cuvânt despre bac, capacitate, etc şi după aia nu mai zic nimic până la anul. Îmi zgârie urechile tot timpul cuvântul “promovabilitate” auzit pe absolut toate mediile. Prezentatori, invitaţi, chiar profesori şi universitari îşi frâng limba în gură ca pronunţe sintagma, chiar dificilă – „rata de promovabilitate”. Mie mi se pare că e greşit folosită şi că a fost inventată la examenele de simulare iar apoi împrumutată nepotrivit pentru statistica de după bac şi capacitate.

Poţi spune despre cineva că e promovabil, dacă urmează să promoveze, nu dacă a promovat. Promovabil arată o posibilitate pentru viitor, nu un rezultat de la timpul trecut. Deci dacă ai dat un examen de simulare înainte de capacitate, poţi spune căpromovabilitatea la capacitate e de 80%. Există adică şansa ca 80% să ia capacitatea. După ce ai dat şi capacitatea nu mai vorbim de promovabilitate ci de promovare (la timpul trecut). De exemplu rata de promovare s-a dovedit de 50%, deşi rata de promovabilitate (după simulare dar înainte de capacitate) era de 80%. Două lucruri diferite, folosite în situaţii diferite. Şi o salvare pentru săracii crainici de radio şi tv, care lucrează cu limba română ca principală unealtă a muncii lor, şi nu numai că o folosesc greşit, dar mai şi diseminează în popor astfel de erori.

Aşadar, stimaţi colegi, să  încercăm să folosim mult mai prietenoasa (la pronunţare) sintagmă – rata de promovare la BAC a fost de 55%. La mai mare!

sursa-http://www.biziday.ro/2013/07/09/nu-mai-pot-cu-promovabilitatea/