În ultimul timp observăm articolele din mass-media cu privire la situația energiei renenerabile din Germania și Bulgaria și apoi comparația cu România. De fiecare dată când vreun “expert” declară ceva negativ despre energia regenerabilă care este citită mai mult de români decât de nemți. În același timp toate știrile din Bulgaria ajung de asemenea pe prima pagină în România, comparând România cu vecinul de la sud. Dar pot fi comparate aceste 3 țări în sectorul energiei regenerabile? Să vedem realitatea din spatele cuvintelor goale:
Partea 1: Germania și România
Germania – România: structura economiei, rolul statului
Germania este o economie în care statul este mult mai puțin implicat comparativ cu România. Regulile sunt stabilite pentru toată lumea, iar statul nu intervine în mediul de afaceri pentru a controla rezultatul concurenței, ci doar pentru a se asigura că regulile sunt respectate. Sper ca statul român să poată copia într-o bună zi modelul german dar cu toții știm care este situația în zilele noastre.
Germania – România: Planificarea viitorului economiei
În Germania, statul face planuri pentru anii care vor veni. În România, de obicei se planifică pentru săptămânile sau lunile care urmează (și apoi vom vedea).
Germania – România: Centralele nucleare
Germania a decis să închidă centralele nucleare. România face planuri pentru a construi mai multe.
Germania – România: nevoi de consum – nivel de economie
Germania are nevoi enorme de energie de consum. Nivelul economiei este crescut iar venitul pe cap de locuitor este printre cele mai ridicate din Europa și din lume. România are potențialul necesar pentru a crește, dar are nevoie de câteva decenii pentru a atinge nivelul actual al Germaniei.
Germania – România: Respectarea investitorilor
În Germania, investitorul este sacru: El își aduce banii în țară, angajează oameni, întărește economia și competitivitatea țării. Regulile nu se schimba niciodata pentru un investitor în Germania. În România, datorită multor frustrări și a unor experiențe neplăcute, investitorul nu este de obicei binevenit, în multe situații oamenii au credința că „a investi înseamnă că vei câștiga atât de mult încât va trebui să plătești și de asemenea, chiar dacă regulile se schimbă, nu ar trebui să te plângi”.
Germania – România: penetrarea energiei regenerabile
Capacitatea totală a investițiilor operaționale a energiei regenerabile din România (în jur de 2.100 MW), reprezintă capacitatea adăugată la rețeaua germană la fiecare 2 sau 3 luni, începând cu 2007-2008! Germania are zeci de mii de MW conecta la rețea în toate tipurile de energie. Acest lucru a fost planificat în avans și făcut într-un mod care a adus avantaje economiei, a creat locuri de muncă și competitivitate (secretul pentru orice țară pentru reducerea șomajului).
De ce germanii nu acordă atenție „experților” ce avertizează din când în când că „Energia regenerabilă este foarte riscantă pentru societate”?
De fiecare dată când un așa zis „expert” în Germania, acuză sectorul energiei regenerabile, acest fapt devine știre iîn România. De ce nu devine știre și în Germania? De ce statul german și societatea germană nu acordă atenție acestor „experți”? La urma urmei, ei au zeci de mii de MW la rețeaua lor și ar trebui să fie foarte îngrijorați atunci când un „expert” le spune că au luat-o pe un drum greșit, nu?
Poate nu, să vedem de ce:
- În primul rând, există întotdeauna posibilitatea ca mass-media germană să fie imatură și oarbă în timp ce o parte a mass mediei din România să fie mai matură, mai sensibilă la problemele mediului înconjurător și ar putea prezice mult mai bine viitorul.
- În al doilea rând există o probabilitate destul de mare ca mass-media germană să știe cine este în spatele acestui tip de declarații. Entități de lobby luptă pentru propriile interese și există astfel mulți „experți” care apar în presă pentru a-și promova propriile opinii. Cineva din străinătate necunoscând aranjamentele interne, citește pur și simplu și răspândește aceste declarații. Nu este suficient…
- Germanii cunosc importanța acestor așa ziși „experți”, în același fel în care mass-media românească cunoaște importanța localnicilor. Presupun că dacă Dan Capatos îi spune Biancăi Drăgușanu în direct la TV că „există corupție în această țară”, nu va fi nicio… criza politică și mass-media germană nu va reproduce această declarație, înainte de verifica cine a făcut o asemenea declarație.
- Mass-media germană se ghidează după un principiu pe care îl are societatea germană : „Dacă fac acest lucru și economisesc 100 de euro astăzi, dar mă va costa 1.000 de euro, peste 2 ani, voi evita să fac acest lucru”. Energia regenerabilă nu este tratată doar pe baza a „cât de mult se plătește astăzi” ci se ia în considerare și impactul global în economia germană.
Per total: În timp ce o parte a mass-mediei din România încearcă să ne convingă că „germanii sunt îngrijorați cu privire la energia regenerabilă”, Germania adaugă la rețeaua sa de energie proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate de cel puțin 500-1.000 MW pe lună.
Un exemplu real: Cum energia regenerabilă din Germania a transformat țara și a transformat economia țării într-una mult mai competitivă
Exemplul real al economiei germane în sectorul energiei regenerabile este diferit. Germanii folosesc sursele regenerabile, pentru a deveni un lider european al acestui sector, cu zeci de centrale pentru mai toate tipurile de tehnologii și cu sute de alte companii active în acest domeniu de activitate. Ei au stabilit standardele pentru piață și au beneficiat de ele.
Dar, de asemenea, ei au înțeles că unele forme de energie regenerabilă le pot schimba viitorul și le pot face companiile mai competitive. De exemplu, au favorizat crearea de mii de noi centrale de biogaz și biomasă și de centrale de cogenerare.
În timp ce în România fabricile de produse alimentare trebuie să găsească soluții pentru eliminarea într-un mod legal a deșeurilor, în Germania deșeurile sunt folosite pentru a produce energie și căldură. Ce este un cost pentru români este o sursă de profit pentru germani. Cu acest avantaj companiile devin cu 15 – 20% mai competitive, pot plăti salarii mai mari sau pot angaja mai mult personal. Mediul este protejat și comunitățile locale se bucură de o serie de beneficii ce includ locuri de muncă pentru deceniile ce vin și reducerea costului la încălzire.
Aceasta este lecția pe care România ar trebui să o învețe de la Germania în ce privește modalitatea de implementare a energiei regenerabile în economie și societate și cum să obțină cele mai mari beneficii din ea.
Compararea Germaniei cu România în ce privește sectorul energiei regenerabile nu este ușoară. Realitatea germană nu este reflectată corect atunci când sunt preluate doar unele „voci” din Germania (în funcție de interesul unuia sau al altuia).
Care este opinia dumneavostră?