După creşterea din primele luni ale anului, preţurile locuinţelor încep din nou să scadă

Evoluţia preţurilor cerute pentru apartamentePiaţa rezidenţială nu a pornit prea bine pentru cei, atâţia cât sunt, interesaţi să cumpere, pentru că proprietarii s-au gândit că dacă n-au reuşit anul trecut, acum doi ani sau acum trei ani cu strategia hai să scumpim pentru că s-a schimbat anul, poate poate le iese în 2013. Nu le-a ieşit, pentru că preţurile deşi au crescut în februarie cu 0,5%în medie, luna trecută s-u redus cu 1,5%. De ce? Pentru că nu prea e cererea, iar aia care e are bani fix, număraţi şi nu dă mai mult.

Bineînţeles că cei care vând locuinţe ar putea să se uite la statisticile care indică faptul că puterea de cumpărare din România a scăzut cel mai mult din Europa, iar ei nu vând mâncare, ci nişte produse încă supraevaluate. De fapt, dacă cel care vinde salam de Sibiu la preţ de parizer e idiot, cam cum ar trebui să-l numim pe cel care vinde parizer, dar vrea bani cât pentru un salam nobil în multe dintre cazuri?

Potrivit imobiliare.ro, în martie preţul mediu de listă al apartamentelor la nivel naţional era de 958 euro/mp, cu 1,5% sub nivelul din februarie şi 4,5% mai mic decât în martie 2012, dar în funcţie de oraş pretenţiile celor care vor să vândă au evoluat diferit.

Astfel, în Cluj-Napoca, preţurile au crescut cu 2,8% faţă de februarie, la  930 de euro pe metru pătrat şi cu 1,1% mai mică decât cea din martie 2012 (940 de euro pe metru pătrat). În oraşul din vestul ţării, preţurile cerute pentru locuinţele din blocurile vechi s-au majorat în ultima lună cu 1,3%, de la 970 la 983 de euro pe metru pătrat. Tot pe un trend ascendent s-au situat şi unităţile locative nou-construite: acestea au consemnat un avans de 3%, de la 854 la 880 de euro pe metru pătrat.

Şi în Bucureşti au crescut preţurile cerute de proprietari cu 0,8%, la 1.108 euro/mp. Valoarea actuală este cu 3,2% mai mică decât cea consemnată în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 1.145 de euro pe metru pătrat. Interesant este că apartamentele noi şi vechi s-au scumpit faţă de februarie 2013 în egală măsură, mai exact cu 0,9%, de zici că s-au vorbit între ei. Preţurile cerute pentru cele două categorii de apartamente se ridică la 1.251 de euro pe metru pătrat (faţă de 1.240 de euro pe metru pătrat în luna precedentă)  pentru segmentul nou şi, respectiv, 1.029 de euro pe metru pătrat (faţă de 1.020 de euro pe metru pătrat).

Preţurile cerute au crescut şi în Timişoara, cu 0,6%, de la 787 la 792 de euro pe metru pătrat, dar sunt cu 2,6% mai mici decât în urmă cu 12 luni. Apartamentele noi au fost scoase la vânzare mai scump cu 1,8%, de la 827 la 842 de euro pe metru pătrat, iar cele vechi cu 0,5% mai mult, de la 777 la 781 de euro pe metru pătrat util.

SCĂDERI ÎN CONSTANŢA ŞI BRAŞOV

Culmea e că în zonele turistice, unde ar putea exista ceva explicaţii legate de o eventuale creştere a preţurilor solicitate, acestea s-au dus în jos, respectând raportul cerere-ofertă. În Constanţa a apărut cel mai mare declin în ultima lună, respectiv 1%. Totodată, în oraşul de la malul mării se înregistrează cea mai mare diferenţă de preţ la 12 luni, respectiv 5,5%. Vânzătorii din Constanţa cer acum, în medie, 865 de euro pe metru pătrat util, în scădere de la 874 de euro pe metru pătrat. Cel mai mult – cu 1,2% – s-au depreciat locuinţele din blocurile vechi, de la 866 la 856 de euro pe metru pătrat. Preţurile apartamentelor noi au scăzut cu 0,8%, de la 904 la 897 de euro pe metru pătrat.

O scădere cu 0,9%, de la 862 la 854 de euro pe metru pătrat util apare şi în Braşov, unde diferenţa faţă de acum 12 luni este egală cu cea consemnată la 31 de zile, respectiv 0,9%. În oraşul de la poalele Tâmpei, cel mai mult s-au ieftinit locuinţele noi; preţul cerut pentru acestea este de 921 de euro pe metru pătrat, cu 1% mai puţin faţă de valoarea atinsă în februarie (930 de euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, scăderea consemnată de apartamentele vechi a fost una extrem de redusă – 0,1%; preţul mediu cerut pe acest segment este de 847 de euro pe metru pătrat, în scădere de la 848 de euro pe metru pătrat.

Iar piaţa va merge la fel tot anul. Preţurile cerute, dar şi cele primite de cei care reuşesc să vândă vor fi în continuă scădere, nu cu cifre mari, dar scădere. La toamnă va apărea din nou fenomenul hai să scumpim pentru că aşa e tradiţia, mai ales în oraşele universitare, dar după o lună sau două de tentative, preţurile vor coborî din nou spre finalul anului.

sursa-http://www.businesscover.ro/11-04-2013-dupa-cresterea-din-primele-luni-ale-anului-preturile-locuintelor-incep-din-nou-sa-scada/