În luna august, arheologii au descoperit pe traseul autostrăzii Sibiu – Nădlac, în localitatea Turdaş, un oraş construit în anul 4200 î.Hr, mai vechi decât piramidele egiptene, care au început să fie ridicate în anul 2630 î.Hr. În sit a a fost găsită şi o piatră cu inscripţii similare celor de la Tărtăria, lucru care a întărit ipoteza că tăbliţele sunt autentice, nu nişte “făcături”.
Până acum se presupunea că cea mai veche scriere din lume, datată 5500 î.Hr., aparţine culturii neolitice Turdaş, prin cele trei tăbliţe descoperite la Tărtăria, judeţul Alba, în anul 1961. Tăbliţele sunt inscrip-ţionate cu un alfabet asemănător cu cel sumerian, doar că cel din Ardeal e cu 2.000 de ani mai bătrân.
Obiectul este o bucată dintr-un vas ceramic inscripţionat, a fost realizat în anul 6200 î.Hr., adică are o vechime de 8.200 de ani, şi a fost găsit la cinci metri sub pământ, adâncime neobişnuită pentru săpăturile arheologice.
Mulţi istorici au criticat vehement descoperirea de la Tărtăria, motivând că ea nu poate reprezenta o scriere, în înţelesul de astăzi, ci o simplă înşiruire de simboluri. Printre aceşti istorici se număra şi directorul Muzeului Naţional Bru-kenthal, prof. universitar dr. Sabin Luca. Soarta a vrut ca tocmai profesorul Luca să descopere pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu – Orăştie, în situl arheologic Miercurea Sibiului 2, la doar 40 de kilometri distanţă de Tărtăria, o scriere şi mai veche. Situl arheologic are 5 m adâncime.
“Eu sunt zguduit. Am organizat simpozioane, am publicat volume internaţionale cu semne şi simboluri, căutând să destructurez ideea după care în perioada neolitică existau sisteme de scriere. Nu ştiu ce să zic în cazul acesta, e ceva ordonat, nu e ornament. Din punct de vedere ştiinţific, este o descoperire deosebită. Când va apărea în lumea internaţională va stârni o furtună”, a afirmat directorul Muzeului Naţional Brukenthal.
În situl Miercurea Sibiului 2 au fost găsite, în total, 29 de complexuri cu material arheologic ce aparţin neoliticului timpuriu, primei epoci a fierului şi perioadei Evului Mediu timpuriu
Deşi nu există încă o cheie de citire a mesajului de pe vas, Sabin Luca consideră că înlănţuirea de semne ar putea fi descifrată dacă vor fi puse cap la cap simbolurile asemănătoare care există din abundenţă în zona dunăreană.
Dată fiind vechimea acestui obiect, se poate spune că alfabetul de pe el reprezintă în acest moment “părintele” tuturor alfabetelor europene, lucru uşor de sesizat urmărind evoluţia semnelor grafice în timp.
Sursă: Libertatea.ro