Într-o scenă din filmul „Lincoln”, regizat de Steven Spielberg, Mary Todd Lincoln îi spune soţului ei: „Poporul te iubeşte ca pe nimeni altul. Nu irosi această putere”. Indiciu: Lincoln chiar nu a irosit această putere.
În timp ce filmul se concentreaza asupra adoptarii Amendamentului 13 pentru abolirea sclaviei, ofera si o incursiune intima in viata lui Lincoln, reflectand aptitudinile sale de lider – acele elemente care l-au transformat intr-o personalitate istorica.
Chiar daca nu vei realiza o schimbare revolutonara in tara ta, iata patru lectii despre leadership de la al 16-lea presedinte al Americii, care te pot ajuta sa conduci un startup sau o afacere.
1. Spune NU lingailor. Intr-un moment istoric in care Statele Unite ale Americii se aflau intr-un razboi cu sine insasi, Lincoln a ales sa isi „populeze” cabinetul cu rivali. Acestea erau cele mai stralucite minti din SUA si nu se temeau sa-l provoace pe Lincoln. Fiind increzator in sine, Lincoln asculta toate opiniile intemeiate. Aceasta a fost o tactica importanta, in timp mandatului sau.
Rick Lepsinger, presedintele firmei de consultanta OnPoint din New York, este de acord cu Abraham Lincoln: „Nu angaja oameni ca tine”, spune Lepsinger. „Familiarizeaza-te cu conflictul si invata sa administrezi diferentele intr-un mod cat mai productiv”.
Lepsinger sugereaza ca liderii nu permit agravarea conflictelor, ci le aduc la suprafata, cat pot de repede. El recomanda evitarea folosirii in exces a compromisurilor si cautarea unor solutii alternative eficiente.
2. Adopta DECIZII. Chiar daca trebuie sa tii cont de parerile celor din jur, asta nu inseamna ca nu poti lua singur o decizie. Membrii cabinetului se puteau certa la infinit, in timp ce Lincoln culegea toate informatiile necesare. In solitudine, a reusit sa gaseasca cele mai bune solutii.
Liderii eficienti isi clarifica criteriile decizionale, spune Lepsinger, identifica nevoile si dorintele si le compara cu optiunile existente. „Cantareste riscul fiecarei optiuni, dar si beneficiile acesteia”, explica Lepsinger. „Folosind asemenea practici, vei avea mai multa incredere in ceea ce faci, vei realiza un echilibru intre risc si recompensa”.
3. Cauta inspiratia in LOCURI NEPREVAZUTE. In calitate de membru al Congresului, Lincoln a studiat matematica pentru a intelege ratiunea lucrurilor. Lepsinger spune ca liderii invata incontinuu si cauta idei dincolo de industria lor specifica.
4. Interactioneaza cu oamenii la nivel personal. Stim ca „Abe cel sincer” era drept, dar Lincoln era cunoscut si pentru glumele, respectiv talentul sau de a povesti. Asa a spart gheata. Lincoln era accesibil. In calitate de presedinte al Americii, se intalnea deseori cu cetatenii.
„Nu conteaza cat de inteligent esti – relatiile interumane puternice si nivelul ridicat de incredere reprezinta fundatia leadership-ului eficient”, spune Lepsinger. „Liderii excelenti dau dovada de empatie, interes fata de ceilalti si sunt dispusi sa descopere noi lucruri”.
Sursă: Manager.ro
Autor: Silviu Marian Bănila