Spionul ZIG ZAG. Aventurile unui agent cu amante plătite de Hitler şi Churchill

În faţa atacurilor cu rachete germane – la aceea vreme de neoprit cu mijloacele aflate la dispoziţie – britanicii au recurs la dezinformare pentru a-i convinge pe germani să-şi redirecţioneze armele astfel încât să ocolească adevăratele ţinte. Deoarece nici un avion german nu mai putea zbura deasupra Angliei pe timpul zilei, militarilor de la Berlin le lipseau informaţiile referitoare la locul de impact al rachetelor lor. Serviciile secrete de la Londra s-au folosit de agenţi dubli pentru a transmite germanilor informaţii false – ceea ce a dus la devierea rachetelor. MI-5 şi MI-6 au condus o amplă operaţiune de “întoarcere” a agenţilor care lucrau pentru serviciile secrete naziste, operaţiune cunoscută sub denumirea Double Cross.Cel mai impresionant caz este cel al spionului ZIGZAG – un fost spărgător de seifuri din Londra devenit spion. Fără îndoială un patriot, ZIGZAG – pe adevăratul său nume Eddie Chapman – şi-a servit ţara, însă a rămas fidel până la sfârşitul vieţii adevăratelor sale pasiuni: băutura, femeile şi jocurile de noroc. La un moment dat Chapman le-a propus britanicilor să-l ucidă pe Hitler – însă I s-a ordonat să nu întreprindă nicio astfel de acţiune. Agentul ZIGZAG a murit în 1997, în vârstă de 83 de ani – şi de şi dosarele privitoare la acţiunile sale din timpul războiului au fost făcute publice în 2005, cauzele morţii sale nu au fost communicate oficial.

Un escroc cu principii

Chapman şi-a început cariera în 1934 când a dezertat din regimentul Coldstream Guards pentru a deveni spărgător de seifuri în Londra. La acea dată avea în spate o copilărie trăită în sărăcie – mama sa murise de tuberculoză în 1925 – nereuşind să absolve nici o şcoală. Conform dosarelor MI-5, între 1935 şi 1939 Chapman a reşit să acumuleze mai multe condamnări pentru furt, tentative de intrare prin efracţie, comportament indecent şi şantaj. Un seducător eficient, Chapman a reuşit să cucerească mai multe femei bogate, pe care le-a fotografiat apoi dezbrăcate cu ajutorul unui prieten şi a încercat să le şantajeze. Chapman a primit o condamnare la doi ani închisoare în 1939 – condamnare mărită la trei ani după o evadare reuşită. În octombrie 1941 Chapman avea să fie eliberat din închisoare de germanii care au ocupat Insulele Canalului, din canalul Mânecii. În această perioadă Chapman a reuşit să înveţe în celula închisorii limbile germană şi franceză.

“Se consideră a fi un escroc cu principii, ceea ce constituie o etichetă care îl descrie foarte bine”,

avea să scrie un ofiţer britanic de informaţii în una din multele caracterizări care i-au fost făcute. La puţină vreme după eliberare Chapman se adresează serviciilor secrete germane, comunicându-le dorinţa sa de a deveni spion.

Agentul dublu

Chapman a fost recrutat de Stephan Albert von Groning şi trimis în Franţa unde a fost antrenat în tehnici de sabotaj şi folosirea radio-ului. A fost paraşutat în Anglia pe 16 decembrie 1942, misiunea sa fiind să comită cât mai multe acte de sabotaj împotriva fabricii de avioane Havilland din Hatfield, unde erau construite avioanele Mosquito. Imediat după ce a aterizat Chapman s-a predat poliţiei britanice şi a informat autorităţile asupra misiunii sale. Serviciile secrete de la Londra ştiau despre msiunea lui Chapman datorită interceptării şi decodificării mesajelor germane. În urma interogatoriilor la care a fost supus Chapman s-a dovedit a fi credincios Marii Britanii, iar MI-5 a decis să-l folosească în calitate de agent dublu. Autorităţile de la Londra au depuse eforturi pentru însecnarea unui sabotaj reuşit la fabrica Havilland – o operaţiune amplă care a inclus fotografii şi articole publicate în presă. Serviciile secrete s-au ocupat şi de organizarea voiajului lui Chapman înapoi pe continent, via Portugalia. Von Groning îi spusese lui Chapman că dacă va reuşi să-şi îndeplinească misiunea va fi răsplătit cu o participare la o manifestaţie nazistă, unde se va afla în imediata apropiere a lui Hitler. Chapman s-a oferit să ducă la îndeplinire un atentat sinucigaş care să-l ucidă pe dictatorul german, însă serviciile secret britanice au respins această ofertă – motivele acestei decizii nefiind cunoscute.

La întoarcerea sa în Germania, Chapman a fost decorat cu Crucea de Fier şi răsplătit cu 100.000 de Reichsmark ca şi un iaht personal.

“Germanii au ajuns să-l iubească pe Chapman. Însă deşi a trecut în mod cinic prin toate formele de manifestare ale acestei iubiri, el nu a răspuns cu aceleaşi sentimente. Chapman s-a iubit pe sine, a iubit aventura şi şi-a iubit ţara, cel mai probabil în această ordine”,

se arată într-un raport al serviciilor secrete britanice.

Deturnarea rachetelor

Chapman a fost trimis de germani în Norvegia, unde a predat la o şcoală de spionaj din Oslo. Debarcarea aliată din Normandia a făcut ca Chapman să fie trimis încă o dată la Londra, având misiunea să trimită rapoarte periodice cu privire la eficienţa rachetelor V-1 şi V-2. Chapman a transmis germanilor dezinformările pregătite de serviciile secrete de la Londra, contribuind la salvarea a mii de vieţi.

Amantele lui Chapman, de la stânga la dreapta: Betty Farmer, Dagmar Lahlum, Freda StevensonAmantele lui Chapman, de la stânga la dreapta: Betty Farmer, Dagmar Lahlum, Freda Stevenson

 

Chapman a stabilit un record unic cunoscut: a avut două amante, una în Anglia, alta în Norvegia – ambele plătite de două guverne; cel britanic, respectiv norvegian. De altfel dosarele privitoare la operaţiunea ZIGZAG sunt pline de informări ale ofiţerilor MI-5 care aveau grijă de Chapman în sejururile lui din Anglia, ofiţeri care se ocupau inclusiv de găsirea unor dame de companie. La sfârşitul războiului Chapman şi-a abandonat amantele “guvernamentale” şi s-a căsătorit cu iubita sa dinainte de război Betty Farmer cu care avea o fetiţă.

La încheierea războiului Chapman a primit din partea guvernului britanic 6.000 de lire şi I s-a permis să păstreze 1.000 de lire din banii primiţi de la germani. De asemenea a fost amnistiat pentru faptele sale dinaintea războiului.

Caracterizarea unui spion

Locotenent-colonelul Robin Stephens a scris poate cea mai clară caracterizare a lui Chapman, după ce acesta a fost interogat la Camp 020 – centrul secret de anchetă al serviciilor secrete britanice.

“Chapman este un om căruia îi place – şi probabil are nevoie – să trăiască la marginea societăţii şi are o puternică dorinţă de a-i încălca regulile. Este condus de dorinţa de aventură şi adesea sfidează autoritatea, având un talent pentru comportamente neadecvate. Şi totuşi Chapman arată o curioasă înclinaţie de a se conforma din când în când, probabil motivată de patriotism sau poate de un sentiment ascuns de decenţă. Nu pare să fie influenţat de o anume religie, Chapman se declară agnostic şi este un pacifist care respinge folosirea violenţei, atât privat cât şi instituţional. Din punct de vedere intelectual Chapman este extrem de neobişnuit. Deşi îi lipseşte educaţia formală, este extrem de isteţ şi doreşte să-şi îmbunătăţească cunoştinţele. Este un cititor vorace şi are talent pentru limbile străine, însă se plictiseşte repede şi devine insolent. Deşi în general este încăpăţânat, Chapman cade pradă atracţiei femeilor frumoase, bogăţiei şi băuturii. Refuzarea prelungită a acestora îi poate provoca o comportare distructivă şi impredictibilă. Dacă va fi lăsat de capul său Chapman se va întoarce către vechile sale obiceiuri: prostituatele, coniacul, jocurile de noroc, hainele luxoase şi maşinile scumpe. (…) Nu ştie de frică şi cu siguranţă are o ură adânc înrădăcinată faţă de huni (denumirea dată de britanici Germaniei naziste, n.red.). Într-un cuvânt aventura înseamnă viaţă pentru Chapman. Dacă are aventură, are curajul să atingă lucruri de necrezut. Astăzi este un spion german paraşutat, mâine îşi va asuma riscul de a fi agent dublu, la care îşi joacă propria viaţă. Fără aventură el s-ar răscula şi până la urmă se va întoarce la activităţi criminale în căutarea neobişnuitului. Riscul este considerabil, însă atâta vreme cât există o şansă de succes eu cred că acest risc trebuie asumat”.

Previziuni împlinite

Serviciile secrete britanice au rămas în legătură cu Chapman multă vreme după încheierea războiului. Una din temele aflate în dispută între MI-5 şi fostul agent era dorinţa lui Chapman de a publica o carte cu privire la acţiunile sale – solicitare respinsă pe tot parcursul anilor ’50. Ofiţerii de informaţii au prevăzut faptul că Chapman va intra în conflict cu legea şi va face apel la trecutul său pentru a scăpa basma curată – ceea ce s-a şi întâmplat. Dorinţa fostului spion a fost îndeplinită abia în 1966 când a apărut filmul Triple Cross care îi prezintă aventurile, rolul lui Chapman fiind jucat de Christopher Plummer. Fostul agent dublu s-a declarat total dezamăgit de film. Mai trebuie menţionat că Chapman nu l-a uitat pe fostul său recrutor german von Groning – pe care l-a ajutat cu bani imediat după război.