Un apartament în flăcări, oameni care plâng … (sau când trebuie să te trezești la realitate)

Un apartament în flăcări … media împânzită la locul faptei … pompieri care se plâng că nu au destulă apă pentru a-și face treaba … oameni ce au investit în acel bloc rezidențial care acum plâng … toată lumea dă vina pe dezvoltatori … toți caută o victimă facilă … săptămâna viitoare drama va fi uitată … telenovela Oltchim va veni cu un nou episod … autorităție vor spune că s-au respectat toate regulile … nu este vina lor … viața continuă … cui îi pasă de realitate?

Este vorba doar despre frații Negoiță?

Personal nu îi cunosc pe frații Negoiță, nu i-am întâlnit în nici un fel de context de afaceri. Am auzit foarte multe lucruri despre ei, însă. După ce s-a întâmplat în blocul lor, presupun că Justiția Română va decide care au fost greșelile lor și pentru ce sunt responsabili. Sper că în perioada următoare vom afla adevărata cauză a incendiului. Însă …

Este, totuși, vorba doar despre frații Negoiță? Sunt ei singura noastră problemă? Să presupunem că sunt vinovați, asta înseamnă că restul sunt în regulă?

Nu sunt nici de partea lor, nici împotriva lor. Vreau doar să ne uităm la imaginea completă, nu doar la acest incident. Să încercăm …

O parte importantă a societății românești își dorește să se plângă și să gândească cu inima, chiar și când cumpără o proprietate

Să începem cu începutul: o parte serioasă a societății românești se plânge de orice. Majoritatea este întotdeauna pregătită să îți spună povești nenumărate (de obicei adevărate) despre tot felul de probleme din toate sectoarele vieții publice și private.

Același lucru este valabil și pentru sectorul imobiliar. Toată lumea știe tot și se plânge și mai mult. Însă când vine momentul de a investi într-o proprietate, majoritatea își tratează investiția ca „un aspect de care să se plângă” sau să judece investiția cu inima. „Închid ochii, uită de realitate și cumpără ceva în speranța că totul va fi în ordine”.

Această abordare se numește „ignorarea realității”. Zeci de oameni au investit folosind această mentalitate: sperând că totul va fi în ordine.

Și dacă totul nu va fi în ordine? Atunci ei nu sunt vinovați și vor identifica vinovatul care va trebui pedepsit și își vor continua viața plângându-se …

De ce te-ai aștepta să te protejeze altcineva, dacă refuzi să te protejezi tu?

Am văzut zeci de clădiri cu o calitate proastă a construcției, vizibilă cu ochiul liber, vândute integral. Am auzit de sute de oameni care și-au construit casa fără să cumpere materialele necesare, economisind la oțel și ciment. Și am observat mii de oameni care vor să cumpere o proprietate și refuză să plătească 1 Euro pentru a o controla înainte. Majoritatea au o gamă largă de probleme însă trebuie să le găsești.

Dezvoltatorul va face ce va vrea. Staul îl va controla sau îl va „controla” (nu poți da vina pe Stat, vei pierde de fiecare dată). Media îți va spune cât de fantastic este proiectul și toată lumea va căuta să își asigure poziția.

Însă cumpărătorul este cel care pune banii pe masă. Acesta cumpără o proprietate pentru următorii 20-30 de ani din viața sa. Banii săi sunt cei ce asigură salariile/comisioanele celorlalți. Greșeala sa îi va distruge viața LUI, nu a altor persoane.

De aceea cumpărarea unei proprietăți după preferințele inimii nu este o abordare corectă. Cine te aștepți să te protejeze, dacă tu refuzi să te protejezi?

Primele lecții ale incendiului

Când asculți persoane care și-au pierdut proprietățile, normal că empatizezi cu ei. Dar când le asculți argumentele, nu poți să nu te întrebi: Nu au verificat proprietatea înainte să o cumpere?

Nu, de obicei foarte puțini plătesc și verifică. De ce? Pentru că această acțiune costă. Este mai ieftin să îți urmezi inima, sperând că nu se va întâmpla nimic rău. Și când problema bate la ușă? Atunci dai vina pe ghinion și încerci să o rezolvi. Și dacă nu poate fi rezolvată? „Voi fi mai bine informat pe viitor” …

Adevăratele lecții ce pot fi extrase din acest incendiu nu țin doar de un dezvoltator care nu a vândut apartamentul la calitatea pe care a promis. Acesta este un aspect pe care toată lumea îl suspectează (din păcate). Adevăratele lecții pentru un cumpărător, o persoană normală care vrea să cumpere o proprietate, ar trebui să fie:

·         „Nu întoarce spatele realității”

·         „Controlează! Nu avea încredere în alte persoane. Nu vor fi lângă tine când se va întâmpla ceva rău”

·         „Vei investi zeci de mii (sau sute de mii) de Euro. De ce nu ai plăti pe cineva pentru a verifica proprietatea și documentele înainte de o cumpăra? De ce nu ai face același lucru pentru toată clădirea?”

·         „Ce este mai scump? Să controlezi o clădire și să dai niște bani înainte, sau să cumperi proprietatea greșită și să pierzi mult mai mult după aceea?”

·         „Cea mai ieftină investiție nu este întotdeauna cea mai bună opțiune”.

Dacă frații Negoiță sunt vinovați, ar trebui să fie pedepsiți. Însă problema noastră ca societate nu ține doar de ei. Aceeași situație se va repeta până în momentul în care cumpărătorii își vor schimba mentalitatea. Cât timp inima controlează mintea, vor mai exista multe povești despre incendii la etajul 10.

A început o nouă eră

Acest octombrie va marca Piața Rezidențială din România pentru totdeauna. Acest incendiu este un eveniment mult prea serios pentru a fi ignorat. De acum înainte toți cei ce vor dori să cumpere o proprietate vor știi că „se poate întâmpla ceva foarte grav” și vor avea mai multă grijă când aleg. Cel puțin, nu vor mai putea să spună că „nu știau”.

A început o nouă eră … O eră marcată de mai multă responsabilitate.

Voi ce părere aveți?