Un studiu al băncii elveţiene Credit Suisse relevă faptul că averea populaţiei României s-a micşorat cu 36% în perioada iunile 2011-iunie 2012, cea mai dezastruoasă scădere din lume. Rezultat al „politicilor anticriză” iniţiate care au înseamnat doar scoaterea banului din buzunarul privat pentru a se plăti factura de funcţionare a statului.
Bineînţeles, analiştii elveţieni motivează sărăcirea populaţiei cu efectele crizei şi în teorie au dreptate. În practică însă, dincolo de devalorizarea activelor financiare şi imobiliare – firească şi incontestabilă – strategia de a scoate bani prin impozitare agresivă şi scăderea salariilor au reprezentat de fapt principala cauză. De altfel, aceasta a fost singura măsură anticriză luată în intervalul 2009-2012, alături de creşterea datoriei publice indiferent de administraţie.
La efectul nociv al luptei „strategilor” de la Bucureşti care au funcţionat cu mânuţele conduse de la birourile FMI din Washington, se adaugă şi impactul devalorizării monedei naţionale, care a pierdut cam 20% în raport cu dolarul în intervalul cercetat de Credit Suisse.
În estimarea Credit Suisse se ia în calcul valoarea activelor financiare şi imobiliare, din care s-au extras datoriile. Identic, elveţienii au calculat şi activele din fondurile private de pensii, dar nu şi contribuţiile la sistemul public de pensii.
Picaj la braţ cu ungurii
Deşi nu suntem foarte prieteni istoric vorbind, vecinii unguri nu ne-au lăsat singuri în tulburele drum către sărăcie, ci au purces pe el la braţ cu noi pierzând şi ei 25% din avere.
Pierderi mari ale averii au suferit şi francezii, italienii, irlandezii, grecii sau portughezii, cifrate între 10% şi 20%, iar pe creştere s-au aşezat americanii, chinezii, japonezii şi, supriză, columbienii.
Cum noi eram oricum printre prăpădiţii Europei, marile pierderi (în bani) sunt tot în Occident. Aşa că deşi cetăţenii României sunt mai săraci cu 36%, iar francezii cu sub 20%, aceştia din urmă au tăiat din avere 2.200 de miliarde de dolari, italienii 2.100 de miliarde de dolari, iar nemţii, deşi au scăzut şi mai puţin procentual, sunt totuşi mai săraci cu 1.900 de miliarde de dolari.
La nivel global, populaţia e mai săracă cu 223.000 de miliarde de dolari. Cauzele? Criza economică, picajul burselor şi al pieţei imobiliare şi recesiunea din zona euro.