O comparaţie: Pacea de la Bucureşti 1918 şi contractul OMV-Petrom

Pe 7 mai 1918 premierul României Alexandru Marghiloman semna Tratatul de pace de la Bucureşti prin care terenurile petrolifere erau concesionate Germaniei pe 90 de ani. În acel moment România nu mai avea nici o cale să se apere: o nouă ofensivă a armatelor germane, austro-ungare şi bulgăreşti ar fi dus la distrugerea totală a armatei române. În Consiliul de Coroană care a hotărât negocierile cu Puterile Centrale regele Ferdinand a cerut părerea generalilor – şi toţi au spus că vor rezista. Doar un colonel de la itendenţă a scos un tabel şi a început să recite: avem gloanţe pentru 7 zile de lupte, obuze pentru 4 zile şi hrană pentru 6 zile. Liniile de aprovizionare prin Rusia ţaristă fuseseră spulberate de revoluţia bolşevică, iar trupele ruseşti din România se bloşevizau în ritm alert. România şi-a cumpărat supravieţuirea promiţând germanilor petrolul pe 90 de ani. Constantin Argetoianu (care a participat direct la negocieri) spune că toate cedările din Pacea de la Bucureşti au fost făcute cu siguranţa victoriei Aliaţilor – mai ales după intrarea Statelor Unite în război.

Eu rămân convins că până la urma urmelor tot Aliaţii noştri vor fi biruitori şi că nu vom da nimic, ci dimpotrivă, vom lua.

Constantin Argetoianu, Memorii, vol III-V, p. 406

În anul 2004 România se zbătea să încheie negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Tocmai ce pierduse un adevărat război – dar de un alt tip decât Primul Război Mondial. Premierul României Adrian Năstase a negociat şi semnat un contract de privatizare prin care austriecii de la OMV au primit petrolul românesc. Nu am reuşit să aflu pe ce perioadă a fost concesionat petrolul în favoarea austriecilor – probabil pe 99 de ani.

Cu 700.000 de morţi în Primul Război Mondial (cifră aproximativă care reprezintă aproape 10% din populaţie) România se numără printre ţările cu cele mai multe victime în acest război (Austro-Ungaria 1.1 milioane morţi, Germania 2,4 milioane morţi, Franţa 1,6 milioane morţi, Marea Britanie 0,9 milioane morţi – la populaţii mult mai mari). Premierul Adrian Năstase a dat petrolul pentru care au murit 700.000 de români în Primul Război Mondial în schimbul a 668 milioane euro. Cam 10 euro Mai puţin de 100 de euro de cap de victimă. Reducere maximă pentru aderarea la Uniunea Europeană.