Stim bine cum ii place romanului sa se simta important, sa aiba o bucatica de putere pe care sa o distribuie si administreze asa cum doreste. Nimic nou sub soare. Astazi, 25.09.2012, la ora 18:30, va avea loc la Casa de Cultura din Campina avanpremiera filmului “Dupa dealuri“, filmat la Campina, in regia lui Cristian Mungiu. Avanpremiera filmului (cel putin pentru Romania) a avut loc vinerea trecuta la Vaslui. In mod firesc, cei mai nemultumiti au fost tocmai reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane care, in mod previzibil, se agata de vechiul stereotip si vechea scuza pentru a baga mizeria sub pres: filmul aduce atingere imaginii acestui popor! Credem ca, daca toti romanii ar actiona sub acest imperativ, tara asta ar fi mult mai prospera si civilizata, insa acest alibi moral este adus in dezbaterea publica doar retroactiv, dupa ce magareata este la timpul trecut.
Poate ca simpla curiozitate intelectuala care domina acest site si fara de care el nici nu ar exista, ne-a dat ghes sa incercam sa vedem si noi acest film, caci numai vazandu-l poti avea o parere avizata, chiar de simplu comentator cultural si nu cine stie ce mare critic de film. ”Dupa dealuri” (se potriveste perfect Campinei!) are meritul de a readuce pe tapet o problematica identitara sensibila: ortodoxismul romanesc si lupta lui, nu neaparat pentru prosperitate economica (caci el o duce foarte bine din acest punct de vedere), dar pentru gasirea unui loc acceptabil si dinamic in societatea romaneasca a anului 2012 si nu a anului 1830.
Am esuat, nu am reusit sa ne milogim suficient de tare pentru a face rost de o astfel de invitatie divina! Poate reprezentantii locali doreau, desigur, cerere oficiala, în scris, semnata si stampilata, asa cum au primit in mod sigur de la politicienii locali, de la vedetele TV de mucava și de la rudele și cunoștintele acestora. Ca să nu mai vorbim de oamenii de mare cultură, care scriu la fițuicile locale. Asta e, ne asumăm greșeala. Cea mai simpatica atitudine a avut-o insusi directorul Casei de Cultura care, atunci cand a fost solicitat sa ofere o astfel de invitatie (ai zice ca ai avea acces la viata vesnica si nu la o banala proiectie de film!) a pasat smechereste responsabilitatea pe umerii Primariei, trimitandu-ne sa ne adresam acolo, ca si cand el nu avea habar despre evenimentul care avea loc in institutia diriguita de domina sa. Spalatul pe maini are doar o foarte lunga istorie! Nu stim daca din rea-vointa sau intentionat, ne-a oferit chiar numarul de telefon al Casei de Cultura, unde, evident, persoanele indicate de la Primarie, nu se aflau. Am fost insistenti. Sunand la Primarie am aflat ceea ce ne si asteptam: toate invitatiile fusesera deja distribuite oamenilor muncii, pe la institutii. Dar poate ca mai sunt la Casa de Cultura! Cu siguranta si acestea au fost rapid consumate.
Intotdeauna ne-a distrat micul trafic si distributia aleatorie, pe pile, a unor astfel de bilete gratuite la diverse reprezentatii organizate in Casa de Cultura a micului oras subcolinar. Lipsa unui gest de minima decenta afecteaza mai degraba comunitatea locala, pentru ca filmul nu are cum sa fie deranjat de lipsa unei cronici pe site-ul nostru (va cunoaste o groaza de ecouri si va mai primi, probabil, premii). Prin intermediul acestui vehicul electronic s-ar fi putut afla despre evenimentul care a avut loc la Campina si prin comunitatea culturala nationala care va avea ecoruri probabil prin presa locala prahoveana distribuita prin Adunati, Ciorani si Drajna. O singura concluzie putem trage: publicul campinean iubeste filmul, indrageste cinematografia, astfel incat revalorizarea intr-un fel sau altul a vechii cladiri a cinematografului din localitate s-ar impune cu maxima urgenta. Din alt punct de vedere, perspectiva se schimba complet atunci cand trebuie sa platesti pentru a intra la film, iar pentru ca acesta se poate vedea foarte bine piratat si acasa!
Va precizam, de asemenea, ca filmul va fi prezent la Festivalul International de Film de la Haifa care va avea loc la inceputul lunii viitoare, iar unul dintre cei mai importanti critici de film din Israel, Yair Raveh, l-a mentionat in avanpremiera festivalului din saptamanalul ‘Pnai Plus’ ca pe unul dintre filmele cele mai interesante ale festivalului.