Aer proaspat pentru Bucuresti

Stiu ca motto-ul acestui blog este “oameni, locuri si intamplari care te fac sa te bucur de viata” dar e musai sa iti spun si tie ce am aflat de la Irina Dobrita de la Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, desi nu suna atat de bine. Cu atat mai mult cu cat vin alegerile. Si crezi ca exista si oameni (candidati vreau sa spun) sinceri, nu doar de fatada, care chiar vor si pot sa faca ceva.

Conform studiului “Bucureşti, capitala europeană? Organizare administrativă şi indicatori ai calităţii vieţii în capitalele UE” realizat de Ecopolis:

  • Bucureştiul nu respectă dreptul locuitorilor săi la aer curat, clasându-se pe poziţia a doua în topul capitalelor celor mai poluate cu PM10. În București se înregistrează în medie 92 zile / an cu depășiri ale nivelului admis de PM10 faţă de limita de 35 zile / an cum prevăd normele UE.  Bucureştiul e depăşit doar de Sofia (176 zile).
  • Bucureştiul este codaş şi în privinţa utilizării bicicletei ca alternativă la transportul cu automobilul personal. Rata cu care bucureştenii merg cu bicicleta la muncă este de doar  0,7% (comparativ cu 59.5% în Copenhaga sau 45,6% în Amsterdam) cu toate că nr. de kilometri de piste pentru biciclete (59 în 2009, 160 în 2011) ar putea sugera condiţii mai prielnice. Bucureştiului îi lipseşte în mod evident o strategie coerentă pentru facilitarea ciclismului
  • Bucureştiul se plasează în grupul minoritar al capitalelor cu buget descentralizat şi al oraşelor europene în care şefii subunităţilor administrative sunt aleşi direct de cetăţeni.  

Gasesti toate rezultatele studiului, aici.

http://prinorasulbucuresti.wordpress.com/