Sex, nostalgie si pantofi

 

 
 
 
 Quantcast

La Londra e abia 10 seara. A mai ramas putin pana la sfarsitul unei zile a carei cea mai mare parte am petrecut-o la London Book Fair. Ca scriitor aspirant, vezi partea frumoasa a lucrurilor. Standurile atragatoare. O multime de oameni care iubesc cartile. Lumina succesului atunci cand un agent literar iti spune ca ii inspiri incredere. Dincolo de toate acestea, vorbim de o industrie la fel de nemiloasa ca si celelalte, populata nu doar de pestisori aurii, dar si de rechini sau sirene ucigase. Pentru ca atunci cand se pune problema sa apere interesele sale si ale clientilor pe care ii reprezinta, o tanara zambitoare, imbracata intr-un taior impecabil, devine nemiloasa.

Nu intentionez sa ma dezic tocmai azi de mottoul blogului asa ca, in cele ce urmeaza, voi face referire la momentele placute ale zilei, oferite de un chinez, un american si de cativa romani.

Chinezul se numeste Bi Feyiu si a fost distins cu mai multe premii literare printre care si “Man Asian Literary Prize“. Autorul – un foarte bun portretist al naturii feminine, a povestit despre creatia sa dar si despre cartea “Trei surori”, recent publicata in limba engleza, in cadrul unui intalniri cu publicul sub genericul “Author of the Day”. Volumul spune povestea a trei femei care locuiesc in zona rurala a Chinei, in perioada Revolutie Culturale Chineze si debordeaza de sexualitate. “Aceasta perioada a fost un dezastru pentru corpurile noastre”, a povestit autorul. “Cuvantul sex era considerat rusinos si..politic.  Anumite parti ale corpului erau rusinoase. Cu toate astea, sexul nu poate fi tinut in frau pentru ca nimeni nu poate controla ce se petrece in mintea oamenilor. De aceea, sexul este intotdeauna atat de minunat, indiferent de mediul politic sau economic.”  Bi Feyiu a ocolit cu eleganta un raspuns direct la intrebarea legata de libertatea de a scrie ceea ce vrea in China. “Sa nu subestimezi niciodata puterea de exprimare a unui autor”, a spus el.  Cat de bine stie Bi Feyiu sa se puna in pielea unei femei, iti voi putea spune de indata ce voi termina de citit “Trei Surori”.

Americanul se numeste Jerry si are o afacere cu carti in Pennsylvania.  Colecteaza de la librari carti ramase nevandute, le depoziteaza intr-un depozit in care in cap sute de mii de carti pe care apoi le trimite, spre revanzare, in alte colturi ale lumii.  Asia este, la ora actuala, cea mai mare piata de desfacere. Am profitat de ocazie sa-l intreb care crede ca va fi impactul aparitie unor dispozitive de citit in format elecronic precum kindle sau ipad. Raspunsul este unul optimist. Acestea nu vor distruge cartea asa cum o stim – cu pagini de hartie, mirosind a cerneala. Din contra, ajuta la decongestionarea industriei pentru ca editurile nu vor mai publica in format tiparit acele titluri mai slabe, care nu se vand.

Romanii… desi locuieste de multi ani in Statele Unite, Andrei Codrescu – proful pe drum, este roman. Impreuna cu Florin Bican, de la ICR, jurnalistul Anthony Daniels si Alex Drace Francis, a vorbit despre acele elemente caracteristice tarii noastre care o fac comparabila cu taramul fermecat din “Alice in tara minunilor”. S-a vorbit – din nou si deloc putin despre perioada comunista, asa ca nu voi intra in detalii. Mi-a placut insa remarca lui Andrei Codrescu: “intreaga mea fizionomie s-a schimbat vorbind limba engleza.” Pe de alta parte, marturisesc ca imi este greu sa inteleg care este motivul pentru care, in 2012, continuam sa ne legam atat de mult de trecut. Ca intr-o relatie bolnavicioasa, in care nimic nu functioneaza, dar dupa care cel putin unul din parteneri, inca suspina. Daca ai vreun prieten prin Londra, il poti anunta ca maine seara, de la 7, Andrei Codrescu poate fi ascultat si vazut la The Horse Hospital.

Pe seara, am ajuns in Notting Hill. Strazile erau destul de pustii. Hugh Grant nu era pe nicaieri. Pantofii din imagine, insa, au compensat din plin.