Cum a fost la „regalul” Bosquito de la Sala Palatului

concert Bosquito Sala Palatului 2023 header

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs marți, 14 februarie, în județul Vâlcea, la ora 15:16, potrivit autorităților. Ceva mai pe seară, a existat însă și un al doilea cutremur, neînregistrat de INFP, dar cu urmări dintre cele mai bune. El a avut loc la București, iar epicentrul a fost Sala Palatului, acolo unde trupa Bosquito – care începe să aibă un statut semi-legendar printre iubitorii de muzică bună din România – și-a serbat 23 de ani de la fondare, într-un loc special ce a devenit, încet dar sigur, o veritabilă Mecca pentru artiștii autohtoni.

N-o să facem aici recenzii savante, pentru asta există fabulosul Alexis Petridis de la The Guardian, dar o să vă spunem că, într-o zi cu atât de frumoase semnificații, câteva mii de suflete – de la copii până la seniori, trecând prin cohorte de îndrăgostiți – s-au bucurat de ritmurile de rock latin & balcanice marca Bosquito, dar și că băieții de la Bosquito s-au bucurat – și a fost evident – de fanii lor.

A fost, de fapt, o petrecere între prieteni, în care melodiile care au creat legenda Bosquito – „Femeia”, „Două Mâini”, „Așa că Beau”, „Marcela” – s-au împletit cu melodii, unele mai vechi, altele mai noi, pe care la concertele obișnuite conjunctura le face dificil de interpretat („Prințesa inorog” sau „Deșert” – ambele de pe cel mai recent album Bosquito, Sus, ultima fiind cântată în premieră la București). Și pentru că, la o aniversare, mai faci lucruri și pentru sufletul tău, băieții s-au încărcat cu energia acestor piese pe care, ușor-ușor, vor să le imprime în conștiința fanilor.

Formația Bosquito a împlinit 23 de ani, pe care i-a aniversat alături de fani la Sala Palatului

Mă gândeam la începutul concertului, când lucrurile se mișcau relativ încet, că Sala Palatului are de partea ei mistica și grandoarea, dar e improprie pentru o astfel de formație, deoarece e un sacrilegiu să stai pe scaun la un concert Bosquito. Numai că Radu Almășan & Co. au știut încă o dată – ajutați de virtuozitatea membrelor Cvartetului Passione, și de suflătorii lor excelenți – să scoată oamenii din zona de confort, și să-i trezească la viață. S-a dansat pe culoare, s-a dansat în loje, și s-a cântat în noapte, mult după ce aniversații se retrăseseră la capătul unui bis la care am ascultat „Explozie solară” și „Întuneric în culori”. Pentru că asta e rațiunea de a fi a Bosquito: să dăruiască oamenilor frumos și bine.

Dacă n-ați prins „cutremurul” Bosquito de aseară, veste bună: Sala Palatului va fi din nou a lor pe 14 februarie 2024.