Lectia de echidistanta – studiu de caz

Echidistanta se refera la faptul ca atunci cand trateaza un anumit subiect, un jurnalist se plaseaza pe sine la jumatatea distantei dintre cele doua argumente pro si contra, alegand calea de mijloc. Scopul acerstuia nu este de a crea conflict, ci de a fi pe pozitia de neutralitate atat in ceea ce priveste partile “pro” cat si partile “contra” ale unui subiect.

Emisiunea domnului Mihai Tatulici din aceasta dupa-amiaza de la postul Realitatea Tv – “Patrimoniul nimanui” ne-a aratat exact ce NU trebuie facut pentru a putea fi echidistant. In editia de astazi, a abordat un subiect foarte controversat  – patrimoniul cultural de la Rosia Montana si a incercat sa simuleze o dezbatere pro si contra proiectului de exploatare miniera propus de Compania  canadiana Rosia Montana Gold Corporation.

Domnia sa a avut invitati in emisiune diferite personalitati – “specialisti” care sustineau proiectul minier al companiei canadiene (in proportie de 80%) si oameni care se impotriveau proiectului minier (in proportie de 20%). Printre acestia din urma s-au numarat Prof. dr. Ioan Piso, directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Sergiu Nistor, Presedinte al ICOMOS Romania si – nu in ultimul rand – Mihai Gotiu, jurnalist.  Or, daca doresti sa faci o dezbatere pe o astfel de tema, corect este sa inviti oameni din ambele parti in proportii egale.

In calitate de realizator si producator al unei emisiuni-dezbatere, pe langa aspectele pe care le ai in desfasurator, trebuie sa iei in calcul toate posibilitatile care ar putea aparea. Daca ai un anumit numar de invitati, incearca sa aloci suficient timp fiecaruia ca sa poata lua cuvantul. Nu te enerva, daca vreunul dintre invitati incepe sa te critice. Nu incerca sa domini discutia, impunandu-ti propriul punct de vedere, obligand invitatul sa fie de acord cu tine. Sarcina ta este sa moderezi, sa facilitezi un dialog, nu sa influentezi si sa manipulezi.

Chiar daca te deranjeaza punctul de vedere al unuia dintre invitati, care nu este acelasi cu al tau, nu spune “Va rog sa nu imi spuneti mie cum sa imi realizez emisiunea”. Acest aeste modul cel mai sigur de a pierde din audienta si de a arata oamenilor cat de prost crescut esti. Accepta faptul ca celalalt poate avea o parere diferita de a ta. “Da, aveti dreptate, dar in emisiunea de astazi m-am gandit sa…” sau “Da, aveti dreptate, vom realiza o emisiune si pe aceasta tema”. Dand astfel de replici, nu escaladezi tensiunea.

Un lucru foarte important este respectul. Nu chemi un invitat in emisiune ca sa iti bati joc de el, desi multe televiziuni practica asta pentru ca asa castiga audienta. Daca totusi il chemi in emisiune, ii pui o intrebare si astepti sa spuna pana la capat, nu intervii peste el, pentru ca din emisiunile in care toata lumea vorbeste in acelasi timp nu se intelege nimic si astfel pierzi din audienta.

Nu minti in ceea ce priveste subiectele pe care le prezinti in emisiune, nu le cosmetiza pentru ca sa pierzi din credibilitate. Nu fa asta numai de dragul entertainment-ului. Fii cat se poate de autentic.