Investițiile în Energie Eoliană: 10 probleme „evidente” pe care unii investitori le subestimează

2012 este clar cel mai interesant an pentru sectorul Energiei Verzi din România. Sunt multe persoane care compară acest sector cu cel imobiliar din 2007. Investitorii străini arată interes, dar sunt mult mai atenți decât în trecut. Vremea în care „se cumpăra și se verifica după” aparține deja istoriei. Acum totul este verificat în avans.

Să luăm exemplul segmenului Eolian, cel mai dinamic în acest moment. A atras interesul mai multor companii mari și fonduri de investiții, dar există anumite probleme „evidente” de care trebuie ținut cont, înainte de a demara o investiție de acest tip. În continuare vă voi prezenta 10 dintre acestea:

1. Măsurători de vânt

Nu zâmbiți. În România anului 2012, există mai multe persoane care încearcă să vândă proiecte, fără măsurători profesioniste ale vântului (!) Au milioane de scuze, dar nu există motive pentru ca cineva să își piardă timpul cu aceste cazuri.

2. „Trebuie să ne dați bani pentru a ne demonstra că sunteți serioși. Apoi puteți verifica documentele proiectului.”

Am auzit această frază de vreo 20 de ori în ultimul an. Scuza este că „proprietarul nu vrea să își piardă timpul cu oameni care nu sunt investitori adevărați”, dar eu nu cunosc mulți investitori adevărați care ar accepta asta.

3. Avem nevoie de un transformator? Da și de toate detaliile legate de proiect

Majoritatea proiectelor de energie eoliană din România au nevoie de un transformator, pentru a se conecta la rețea fără probleme. Proprietarul ar trebui să studieze cazul și să poată oferi soluția tehnică aleasă.

4. Cum ne conectăm la punctul de evacuare?

Jumătate dintre proiectele din România se opresc când ajung la această întrebare critică: Cum ne conectăm? Dacă proiectul trece peste proprietăți private, problema trebuie rezolvată în avans. Dacă ruta nu este 100% sigură, investitorul va ajunge să fie șantajat și nimeni nu are timp și bani de pierdut.

5. Costul conectării la rețea

Cunosc proiecte în care conectarea la rețea crește investiția totală cu mai mult de 30%. Unele dintre ele merită investiția chiar și în acest caz, datorită vitezei vântului și producției nete de MW/h. Care este statutul proiectului vostru?

6. Ce ar trebui să includă business planul?

Tot! Dar mulți proprietari nu pot prezenta un plan care poate fi considerat de încredere. De ce? Pentru că aceste planuri trebuie scrise de companii specializate. Și aceste companii au tarife mari …

7. Când plătim?

Știu, atitudinea tipică este: „Vreau să vând acum, fără să aștept ca investitorul să construiască proiectul”. Dar investitorii serioși întotdeauna preferă să lase o sumă pentru sfârșitul construcției, astfel asigurându-se că proprietarul îi va asista pe toată durata construcției.

8. Un preț scăzut pentru un proiect nu este întotdeauna atât de ieftin pe cât pare

Prima dată când mi s-a oferit un proiect eolian la un preț foarte mic, am fost fericit. Apoi m-am uitat la viteza vântului, producția netă de MW/h și costul conectării la rețea. Am calculat cu un coleg și ne-am dat seama că prețul ar fi fost mare chiar dacă proiectul ar fi costat 0 Euro.

9. Există spațiu pentru speculații?

România nu are un număr nelimitat de MW pentru care oferă subvenții. Cifra este specifică și va fi acoperită, cel mai probabil, în 2013. Dacă intenționați să cumpărați și să așteptați, atunci riscați să rămâneți blocați precum proprietarii de active imobiliare.

10. Hârtii, hârtii, hârtii

Lucrul pe care îl plătesc investitorii imobiliari acum este lipsa documentelor pentru proprietățile lor. Specia umană ar trebui să evolueze. Ar trebui să învățăm din greșeli și să fim foarte atenți, chiar și atunci când vine vorba despre Energia Verde. Dacă documentele nu sunt în ordine, ne asumăm un pariu foarte mult prea riscant.

Care este părerea voastră?